Oliver Ivanović: Sada najvažnije garancije za sprovođenje sporazuma

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Ivanović: Sada najvažnije garancije za sprovođenje sporazuma

Posle potpisivanja briselskog sporazuma važno da se za njegovu primenu dobiju jasne garancije, pre svega Vlade Srbije, jer je ona jedini sagovornik kosovskih Srba, izjavio je danas nekadašnji državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

“Ovaj narod mora dobiti jasne garancije pre svega Vlade Srbije, jer oni ne veruju Prištini, ne veruje ni Briselu i nama je jedini sagovornik Vlada Republike Srbije. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nje očekujemo da dobijemo garancije da ono što je dogovoreno bude i implementirano”, rekao je Ivanović.

Dan posle mitinga u Kosovskoj Mitrovici, sa kojeg je poručeno da se ne prihvata sporazum postignut u Briselu, Ivanović je Tanjugu rekao da je dobro da se zna koja su sredstva na raspolaganju Vladi Srbije i kakvim će se sredstvima poslužiti u slučaju da taj dokument ne bude sproveden.

“Imamo naznake premijera i potpredsednika vlade da će Srbija reagovati, ali nam za sada nije jasno kako”, ukazao je on i dodao da su neke nijanse u sporazumu možda mogle biti promenjene, ali da su, “objektivno rečeno, i prethodni tehnički pregovori rezultirali veoma lošim rešenjima”.

Ivanović je, govoreći o najavama sa mitinga da se neće dozvoliti primena sporazuma, savetovao sadašnje lidere kosovskih Srba da idu u Beograd, razgovaraju i traže dodatne garancije.

On je naglasio da je legitimno pravo svakoga ko drugačije misli da protestuju ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već pred Vladom Srbije ili pred Ustavnim sudom, ali i da bi pragmatični političar trebalo da meri moguće konsekvence takvog poteza.

Prva konsenkvenca, smatra Ivanović, jeste da neće biti promene vladine odluke, već da će ona biti dodatno pojačana, kako je uveren, devotrećinskom većinom u parlamentu, a možda i ubedljivije.

“Srbija je jedini sagovrnik kome bespogovorno verujemo i jedino nju smatramo svojom državom. Priština to nije, poverenje u Brisel je minimalno, sa kim ćemo onda? Valjda toliko razuma postoji kod političara koji se bave ovim poslom da ne mogu sebe izolovati do te mere da budu izloženi sa svake strane”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, oni koji su izabrani predstavljaju građane i moraju vodtiti računa o njihovim interesima, ponekada moraju progutati i ono što im se ne sviđa, pa je zato u tom smislu važno i ko će činiti buduće organe zajedince srpskih opština.

“Ovi političari treba da shvate, ako nedvosmisleno tvrde da su građani Srbije, ako žele da to i ostanu, da se onda podrazumeva da sa Vladom Srbije, koja je legitimna i legalno izabrana ogromnom većinom, moraju da uspostave dobru komunikaciju”, rekao je on.

Ivanović je takođe rekao da sporazum traži mnogo razjašnjenja i da su “pravi trikovi i zamke u objašnjenima onoga što je potpisano i dogovoreno”, ali da, ukoliko pregovarački tim bude vrlo koncentrisan i uspe da nametne svoje stavove, “onda neće biti tako strašno”.

Nekadašnji državni sekretar smatra i da je loše što Srbi sa severa Kosova nisu bili konsultovani u pregovorima sa Prištinom, ali i podseća da vlada ima legitimno pravo da odlučuje u ime čitavog naroda bez obzira da li on živi na severu Kosova, južno od Ibra, u Žagubici, Boru ili Vojvodini.

Ivanovć je takođe mišljenja da je dodatni problem i to što nema dovoljno informacija u vezi sa svim dešavanjima kada je reč o Kosovu.

“U toj situaciji niste sigrurni da vlada radi dobru stvar, a onda kreću optori, vlada se tada suočava sa njima i onda nema pun kapacitet za pregovarački proceš. Ali, da odmah pojasnim, nije to samo ova vlada radila, nego i vlada u kojoj sam ja bio i to je greška koja se ponavlja u kontinuitetu”, rekao je on.

Ivanović se još jednom osvrnuo na jučerašnji miting rekavši da je on posledica ogromnih strahova, zebnji, neznanja, neinformisanosti i nagomilane frustracija kod naroda, jer nisu bili aktivno uključeni u proceš pregovaranja, već su često bili samo informisani o rezultatima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.