Okvir platforme za nekoliko nedelja

Izvor: B92, 03.Nov.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okvir platforme za nekoliko nedelja

Beograd -- Okviri platforme za politički dijalog sa Prištinom biće objavljeni za nekoliko nedelja, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ona je navela i da će do kraja godine biti gotovi i konkretni scenariji za rešavanje pitanja energetike i telekomunikacija u dijalogu.

Kad je reč o pregovorima vezanim za energetiku, ministarka je u intervjuu Tanjugu rekla da očekuje dogovor Beograda i Prištine o tome "kako će izgledati korišćenje uglja narednih 10, 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili 50 godina na Kosovu".

Mihajlović je rekla da u ovom trenutku pregovarački tim još nije sastavljen, ali da se u ministarstvima energetike i telekomunikacija, nadležnim za teme koje će biti među prvima otvorene u dijalogu, pripremaju podaci, rade analize i razvijaju scenarija o mogućim pristupima rešavanju tih pitanja.

"Mi ćemo to svakako imati pripremljeno i verujem da će pregovarački tim na osnovu toga moći da vodi ozbiljne pregovore o konkretnim stvarima", rekla je ona, istakavši da su u Ministarstvu tim pitanjem bavi posebna radna grupa.

Podsećajući da se na Kosovu nalaze velika nalazišta uglja i ostalih ruda, ali i infrastrukturni objekti čija vrednost nije mala, Mihajlović je rekla da je to "jedan deo priče pregovora, a drugi je o budućnosti i potencijalima".

"Nikome u Evropi ne odgovara da se potencijali ne iskorišćavaju imajući u vidu da cela Evropa kuburi sa energetikom", navela je ministarka, naglašavajući da veruje da će Beograd i Priština moći da se dogovore kako će izgledati korišćenje uglja narednih 10, 20 ili 50 godina na Kosovu.

Govoreći o borbi protiv korupcije u energetici, Mihajlović je rekla da "apsolutno nije važno ko je direktor nekog javnog preduzeća".

"U energetici, gde je mnogo novca i gde se obrću stotine miliona evra u svakoj zemlji pa i našoj, postoje ozbiljne indicije da je bilo problema, odnosno da je bilo kriminala i korupcije. Zaista mislim da detaljno moraju da se pregledaju stvari po javnim preduzećima, a apsolutno nije važno ko je direktor nekog javnog preduzeća, već su važni rezultati i šta se radilo", kazala je ona.

Ministarka je podsetila da je imenovala savetnika za borbu protiv korupcije, koji se sa svojim timom bavi istragama u sektoru energetike.

"Ako mi imamo situaciju da neko javno preduzeće koje je monopolista ostvaruje ogromne gubitke i da se u javnosti to predstavlja kao problem samo cene, a jasno je da nije samo cena jer velika količina novca prolazi kroz to javno preduzeće, onda to mora da se istraži jer to je novac građana Srbije", zaključila je Mihajlović.

Nema prekida kretanja ka EU

Kad je rečo evrointegraciji, naglasila je da je Srbiji neophodno da postane članica EU, pre svega zbog standarda koji tamo postoje i mogućnosti da se pokrenu stvari u važnim sektorima u skladu sa tim standardima. Ona je odbacila pojedina tumačenja u javnosti da se vlada okreće od evropskih integracija.

"Nema prekida kretanja ka EU, na kraju krajeva - to je stav SNS", poručila je Mihajlović, koja smatra da je Srbija ispunila sve uslove i da bi do kraja godina mogla da dobije uslovni datum pregovora o kome su u poslednje vreme govori u javnosti.

Prema njenim rečima, u Vladi postoji jedinstvo, kako po pitanju integracija, tako i svih ostalih tema kojma se vlada bavi.

"Mi smo se u vladi vezali da svi zajedno pokušamo da pokažemo i dokažemo da su moguće promene. U tom smislu svaka stranka ima svoj interes da dokaže i pokaže da može nešto da promeni - SNS pored borbe protiv kriminala i korupcije želi da pokaže da energetika i proljoprivreda mogu da povedu Srbiju, URS ima ekonomiju i finansije i tako dalje. Ne bih rekla da su odnosi u Vladi apsolutno loši", istakla je Mihajlović.

Vlada je, kako je rekla, "počela tako što smo sa svih strana dočekana raznim kritikama, ali se nakon 100 dana pokazalo da je dosta toga pokrenuto i da je sada potpuno drugačija percepcija javnosti".

"Bojim se samo da će sada vladi da bude mnogo teže zato što javnost sada očekuje mnogo više nego pre 100 dana", istakla je ona.

Sistematska borba protiv krupnog kapitala

Na pitanje da li bi, kao što se spekuliše u javnosti, moglo da dođe do prekomponovanja vlade i da nakon stranačkih izbora u Demokratskoj stranci, demokrate predvođene Draganom Đilasom postanu deo vladajuće većine, Mihajlović, koja je i potpredsednica SNS, je navela da se o tome "apsolutno ne razmišlja".

"Nisam sigurna da je za Srbiju dobro da na kratak vremenski period menja Vladu. Mislim da ova vlada je pokazala da može da zaustavi probleme i sunovrat koji postoji u ekonomiji i finansijama i mislim da je pokazala kuda želi da ide. Najvažnija stvar u svakoj Vladi jeste da ima tačno određene ciljeve, šta zaista želi da postigne. Kosovo, Evropska unija, ekonomija... Kada se ide ka tim ciljevima onda ne mogu da izostanu rezultati", kazala je Mihajlović.

Ona smatra i da se od interesa krupnog kapitala i biznismena Miroslava Miškovića, za koga je prvi protpredsednik vlade i predsednik SNS Aleksandar Vučić, rekao da želi da izbaci tu stranku iz vlade, vladajuća većina može boriti samo sistemski, jasnim pravilima, kriterijumim i funkcionisanjem institucija.

Prema njenim rečima, u Srbiji institucije koje su imale zadatak da se bore protiv kriminala i korupcije do sada apsolutno nisu funkcionisale.

"Ako imamo informaciju da su se slovom i brojem radila tri predmeta u tužilaštvu u prethodnom periodu, a da se sada radi najmanje 30, to govori da apsolutno neko nije hteo da se bavi borbom protiv kriminala i korupcije. Samo radom instucija, kroz insitucije može apsolutno sve da se reši pa i taj ozbiljan problem", rekla je ministarska.

Govoreći o promenama vlasti na lokalnu i preslikavanjem republičkog modela na lokalne samouprave, Mihajlović je rekla da to ide svojim tokom.

Na pitanje da li će i Beograd doći na red, i kada, odgovorila je: "O promeni vlasti konkretno sa partnerima u Beogradu nismo razgovarali, ali stav SNS jeste da Beogradu svakako treba bolja vlast. Mi smo i u kampanji jasno ukazvali na probleme koji postoje u Beogradu, od saobraćajne infrastrukture do toga kako se vodi socijalna politika i kako funkcionišu javna preduzeća. Naš interes je da Beograd bolje funkcioniše. To je veliki grad koji je vrlo značajan kao saobraćajni, tranzitni, trgovački, turistički centar. Naš interes je da Beograd bude razvijeniji, zato što mislimo da je to moguće".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okvir platforme za nekoliko nedelja

Izvor: Akter, 03.Nov.2012

Okviri platforme za politički dijalog sa Prištinom biće objavljeni za nekoliko nedelja, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.