Izvor: Politika, 02.Sep.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrivljenima presuda, policajci pod istragom

Uporedo sa suđenjem dvanaestorici za napad na ambasadu SAD, šest policijskih funkcionera se terete za krivično delo protiv opšte sigurnosti

Presuda grupi od 11 optuženih za paljenje zgrade američke ambasade u Beogradu u februaru 2008. godine, posle mitinga „Kosovo je Srbija”, biće izrečena 9. septembra. Odluku u odnosu na okrivljenog Milana Dubočanina Viši sud će naknadno saopštiti jer je taj postupak razdvojen zato što se Dubočanin nije pojavio na poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva glavna pretresa.

Više javno tužilaštvo okrivljene tereti da su 21. februara 2008. godine, oko 18.30 u beogradskoj Ulici kneza Miloša, organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u prostorijama ambasade, u kojem je nastradao Zoran Vujović. Pre ovoga, navodi se u optužnici, okrivljeni su gađali ambasade Hrvatske i Nemačke gde su, takođe, izazvali manji požar.

Uporedo sa sudskim postupkom protiv ovih okrivljeni, pred Višim tužilaštvom u Beogradu u toku je, povodom istih incidenata, istražni postupak protiv bivših čelnika policije koji se terete za teška krivična dela protiv opšte sigurnosti. Prema nezvaničnim informacijama, istraga se vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, i Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije. Osumnjičeni su i nekadašnji rukovodilac u beogradskoj policiji Slobodan Vukolić, kao i oficiri iz komande Žandarmerije Bojan Marković i Zoran Rašković.

– MUP Srbije je protiv njih krajem 2014. godine podneo krivičnu prijavu kojom ih sumnjiči da svojim postupanjem i nepostupanjem nisu izvršili zadatke koji su im naloženi poverljivom depešom prilikom obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija”. Saslušanja su počela krajem februara ove godine i do danas su saslušani svi osumnjičeni i neki od svedoka – navodi „Politikin” sagovornik blizak istrazi.

Među onima kojima su pozivi upućeni da u svojstvu svedoka tužilaštvu iznesu svoja saznanja o događajima od 21. februara 2008. godine, prema nezvaničnim informacijama, veliki je broj policijskih rukovodilaca, političara i službenika ambasade. Kao svedoci, kako saznajemo, biće pozvani i svi policijski zvaničnici koji su pominjani u iskazima osumnjičenih. Prema nezvaničnim informacijama, u svojstvu svedoka trebalo bi da budu saslušani komandanti specijalnih jedinica, bivši državni sekretar u MUP-u Mira Orašanin i drugi.

Povodom incidenata, ministar policije Nebojša Stefanović formirao je 3. jula prošle godine radnu grupu na čijem čelu je bio njegov šef kabineta Ivan Ristić, a na sve izveštaje stavljena je oznaka službene tajne. Zadatak članova radne grupe bio je da utvrdi postoji li odgovornost policijskih rukovodilaca, da li je bilo propusta, ko je komandovao i zbog čega policija nije reagovala na napade na ambasade.

– Tužilaštvo treba da utvrdi da li je do propusta došlo namerno, odnosno po političkom nalogu, ili je reč o nenamernoj profesionalnoj grešci. Tek kada utvrdi ove okolnosti, postupajući tužilac će odlučiti hoće li i protiv koga podići optužnicu – navodi naš sagovornik.

Kao materijal u istrazi su korišćeni i video-snimci sa bezbednosnih kamera koje su istražnim organima dostavile američka i nemačka ambasada. Na njima se, prema nezvaničnim informacijama, vidi da su ova dva diplomatska predstavništva dvadesetak minuta bila bez zaštite. Upravo u tom periodu načinjena je i najveća šteta na ambasadama.

----------------------------------------------------------

Ambasade traže rezultate

Nadležni iz ambasade SAD u nekoliko navrata su insistirali da domaći istražni organi utvrde ko je naredio da se obezbeđenje diplomatskog predstavništva povuče na gotovo pola sata. Prema nezvaničnim informacijama, oni su zahtevali i da se u istragu uključe i oni koji su u vreme incidenta bili na vlasti, a iznošenja imena odgovornih u javnost, kako su naglasili, za njih je prioritet.

Parlament Nemačke je u septembru 2012. godine izneo sedam uslova za otpočinjanje pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Bundestag je, između ostalog, zahtevao da se rasvetli napad na njihovo diplomatsko predstavništvo u Beogradu.

----------------------------------------------------------

Okrivljeni iz Vojvodine

Na optuženičkoj klupi su okrivljeni iz Vojvodine, od kojih većina živi u Novom Sadu. To su: Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas. Optužnicom Višeg tužilaštva u Beogradu oni se terete za krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

----------------------------------------------------------

Niko neće da kupi zgradu u kojoj je bila ambasada SAD

Ni posle dve godine, koliko se prodaje stara zgrada američke ambasade u Ulici kneza Miloša – niko je nije kupio. Prvobitni agent prodaje, njujorška firma „Kušman end Vejkfild” je, preko domaćeg partnera „Korsajda”, u jesen 2013. ovo zdanje zainteresovanim kupcima nudila po ceni od 11 miliona evra. Potom je, prema nezvaničnim informacijama, „oborena” na 7,7 miliona evra. Ne zna se da li je novi agent prodaje odredio i novu cenu.

Za kompleks omeđen ulicama Kneza Miloša, Sarajevskom i Vojvode Milenka raspitivali su se međunarodni hotelski lanci i investicioni fondovi sa istoka.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.