Oglasio se Kurti: Iznenađen sam

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 09:28

Oglasio se Kurti: Iznenađen sam

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao da je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice zbog "postupaka" Srbije.

On je mislio na hapšenje tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, koje je na teritoriji centralne Srbije uhapsila specijalna jedinica srpske policije.

Kurti je tokom konferencije za medije, nakon sednice Saveta za bezbednost Kosova, pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd.

"Pozivamo međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Ponašanje Srbije nas ne čudi, nije promenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema delovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju", rekao je Kurti.

Kurti je dodao i da je iznenađen što Kfor nije izdao zvanično saopštenje o mestu gde se incident dogodio.

"Ono što me i dalje čudi jeste činjenica da ni sutradan, sa ovom istinom koju vam otkrivamo, Kfor ne izlazi zvanično. Šta znači da dan nakon događaja koji nije bio uveče već popodne, Kfor ne izađe sa zvaničnim objašnjenjem gde je to mesto. To mesto je jasno u Republici Kosovo“, naglasio je Kurti.

Kurti je na konferenciji predstavio i mapu, i dodao da hapšenje kosovskih policajaca "dešavalo duboko na teritoriji Kosova".

"Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu. Ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi. Sve ovo ima i Kfor, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi. Nema smisla da za događaj na teritoriji Kosova nemamo nikakvo zvanično saopštenje ni sutradan. Možda je to kršenje Rezolucije 1244, ali komandant Kfora je taj koji u svakoj izjavi pominje Rezoluciju 1244. Često je pominje", dodao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"IZNENAĐENI SMO" Kurti: Ćutanje međunarodne zajednice zbog postupka Srbije

Izvor: Blic, 15.Jun.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice zbog "postupaka" Srbije, dan nakon što je srpska policija uhapsila tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, prenosi Koha.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.