Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za Kosovo usvojio izveštaj o dijalogu

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je danas Izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine koji je poslanicima predstavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Obraćajući se članovima Odbora, Đurić je istakao da je polugodišnji izveštaj obuhvatio sve argumente na osnovu kojih Vlada Srbije želi da pokaže domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti da je ispunila sve obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << proistekle iz Briselskog sporazuma kao i iz perioda koji mu je prethodio.

"Ključni problemi u realizaciji dogovorenog u Briselu tiču se napuštanja dinamike utvrđene planom sprovođenja tog sporazuma i odsustvom vođstva međunarodnih organizacija u rešavanju praktičnihproblema na terenu radi unapređenja položaja Srba na teritoriji pokrajine", kazao je Đurić.

Govoreći o pitanju telekomunikacija, direktor Kancelarije je istakao da je Vlada Srbije tražila da joj istovremeno sa osnivanjem podružnice Telekoma na Kosovu i Metohiju i vraćanjem opreme, koja je tom preduzeću oduzeta nakon 1999. godine, Međunarodna telekomunikaciona unija dodeli još jedan pozivni broj koji bi zatim alocirala pokrajini.

"To znači da ljudi koji iz centralne Srbije zovu nekoga na Kosovu i Metohiji i obrnuto, ne bi pozivali neki poseban međunarodni broj niti bi za to plaćali neku posebnu cenu", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije u potpunosti sprovodi pitanje katastra, ali problem predstavlja pokušaj Prištine da usvajanjem zakona o verifikaciji imovine, legalizuje sve promene imovine nastale nakon 1999. godine.

"Takav zakon je za nas neprihvatljiv jer predstavlja pokušaj privremenih institucija da u katastarske knjige upišu sve nelegalnem promene. Ako Priština usvoji taj zakon, koji treba da uđe u skupštinsku proceduru, mi ćemo smatrati da je jednostrano istupila iz sporazuma o katastru", rekao je Đurić.

On je dodao da je na poslednjem sastanku u Briselu dogovoreno otvaranje dva nova administrativna prelaza ka pokrajini, i to na teritoriji opštine Medveđa i od opštine Zvečan ka Novom Pazaru.

Đurić je obavestio članove Odbora da kosovski ministar finansija blokira rad Fonda za sever Kosova i Metohije, koji zbog toga, ne može da iskoristi više od pet miliona evra za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Direktor Kancelarije je najavio da će 9. maja u Gračanici biti održan prvi biznis forum na kome će učestvovati predstavnici najvećih srpskih kompanija, Vlade Srbije i privremenih institucija u Prištini.

"Sa predstavnicima privrednih komora se najlakše dogovaramo jer nisu opterećeni politikom ili pitanjem statusa. Kada smo prošle nedelje razgovarali u Rimu o avio-liniji Beograd-Priština, Edita Tahiri je rekla da je avio-saobraćaj političko pitanje zbog čega nije bilo dogovora. Uopšte, Priština uz svaku temu pokreće pitanje statusa, što usporava realizaciju sporazuma", ocenio je Đurić.

Sednicu Odbora obeležila je žustra rasprava Đurića i poslanika Demokratske stranke Borislava Stefanovića, koji je direktora Kancelarije upitao koje garancije ima za tvrdnju da će institucije Srbije opstati na prostoru pokrajine.

"Vi nikad niste predstavili ovakav izveštaj članovima Odbora dok ste vodili pregovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, postupali ste suprotno instrukcijama svoje vlade tokom tih pregovora. Da li ste svesni posledica svog delovanja kada dovodite u pitanje opstanak srpskih institucija na Kosmetu, njih nije ukinuo

Hašim Tači pa nećete ni Vi", kazao je Đurić Stefanoviću.

Odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke partije Srbije (SPS) Zvonimira Stevića o bezbednosnim procenama mitinga koji je za subotu najavljen u južnom delu Kosovske Mitrovice, Đurić je rekao da je Vlada Srbije u kontaktu sa misijom KFOR i da od njih i Kosovske policijske službe očekuje da će sprečiti bilo kakav pokušaj

izazivanja nasilja.

"Stanje na severu pokrajine je politički stabilno ali bezbednosni problemi ostaju. Niko ne treba da strepi od toga da ćemo dozvoliti da se desi nešto na masovnom nivou našem narodu na Kosovu i Metohiji", kazao je Đurić.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Skupštinski odbor za Kosovo usvojio izveštaj o dijalogu

Izvor: Studio B, 23.Apr.2015

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je danas Izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine koji je poslanicima predstavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. ..Obraćajući se članovima Odbora, Đurić je istakao da je polugodišnji izveštaj obuhvatio sve argumente...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.