Odbor raspravljao o lecima Euleksa

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor raspravljao o lecima Euleksa

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Ljubomir Kragović prekinuo sednicu na kojoj se skoro dva sata raspravljalo o letku koji je Euleks delio na severu Kosova.

Nastavak sednice zakazan je za utorak, 13 mart.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se na sednici razgovarati o dogovoru Beograda i Prištine, od 24. februara, prema kojem će Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno tablom na kojoj će pisati Kosovo, sa zvezdicom.

Članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbora su, umesto debate o dogovoru o regionalnom predstavljanju Pokrajine, uglavnom raspravljali o letku Euleksa u kojem je pisalo da do 1. juna građani koji imaju prebivalište na Kosovu na svojim motornim vozilima moraju imati tablice sa oznakom KS ili RKS.

Poslanici opozicije smatraju da je letak "u skladu sa ranije postignutim sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja", a Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke je citirao član sedam tog sporazuma, u kome stoji, kako je naveo, da "svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koriste tablice KS i RKS".

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević poručio je da je očigledno da opozicija koristi Odbor za predizbornu promociju i da u sporazumu koji je postigao pregovarački tim Beograda nema onoga što piše u Euleksovom letku.

"Svi smo videli sporazum o slobodi kretanja, ali u njemu nismo videli ono što stoji u Euleksovom letku. Neki plaše građane i zbunjuju javnost, ali će Srbija nastaviti da ide jedinim mogućim putem", rekao je Milivojević.

Na "meti" opozicije našli su se i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, zbog nedolaska na sednicu Odbora.

U dopisu Odboru u kojem su obrazložili nedolazak, koji je pročitao Kragović, Stefanović i Bogdanović su naveli da vlada još nije razmatrala izveštaj sa runde pregovora na kojoj je dogovoreno da se Kosovo u regionalnim forumima predstavlja sa fusnotom.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić osvrnuo se i na predstojeće lokalne izbore rekavši da će ih vlast "možda i raspisati u opštinama na Kosovu, ali da, slušajući naloge Zapada, neće ništa učiniti da oni budu i održani".

Samardžić je istakao da "nije problem u legalizmu, već u tome da se učini sve kako bi se zakon i sproveo u stvarnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.