Od sutra carinimo robu iz Srbije

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od sutra carinimo robu iz Srbije"

Priština -- Generalni direktor Carine Kosova Naim Huruglica kaže da će se od četvrtka 10. januara za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati zakonima propisane dažbine.

Sutra se u Briselu nastavlja tehnički dijalog o administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, o raspodeli dažbina na prelazima i definisanju toga šta će se naplaćivati i kome idu carine i PDV. U Briselu je dogovoreno da se carine ne naplaćuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 10. januara, kada bi trebalo da se to pitanje reši na ekspertskom nivou.

"Od 10. januara mi ćemo i na prelazima na severu zemlje raditi sto odsto isto kao i na drugim prelazima. Kada se govori o carini treba imati u vidu da se za robu poreklom iz Srbije ne plaća carina, shodno sporazumu CEFTA. Međutim, porez na dodatnu vrednost i akciza će se od sutra plaćati i na ovim prelazima, kao i na drugim prelazima iz Srbije za Kosovo", kazao je Huruglica za elektronsko izdanje dnevnika "Tribuna šćiptare".

Zvaničnik je rekao da se carine i druge dažbine pri uvozu robe ne plaćaju na samim prelazima, već na carinskim terminalima.

To je za sever Kosova terminal u Mitrovici, za istok su to terminali u Podujevu i Beloj zemlji, i prema Makedoniji i Albaniji u General Jankoviću i Prizrenu.

Huruglica je ocenio pozitivnim prva iskustva iz primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) i dodao da je smanjena mogućnost ilegalne trgovine jer se sada ne može trgovati u međuzoni.

Predstavnici Prištine i Beograda su se nakon početka primene sporazuma o IBM i protesta Srba sa severa Kosova, dogovorili da se do 10. januara za uvoz robe iz Srbije na Kosovo ne plaća carina niti druge dažbine za kamione do 3,5 tona ukupne težine.

Srbi su najavili proteste ukoliko budu primorani da dažbine plaćaju Prištini, a ne Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od sutra carinjenje robe iz Srbije ka Kosovu

Izvor: Akter, 09.Jan.2013

Generalni direktor Carine Kosova Naim Huruglica kaže da će se od četvrtka 10. januara za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati zakonima propisane dadžbine

Nastavak na Akter...

Od sutra dažbine za robu iz Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jan.2013

PRIŠTINA - Generalni direktor Carine Ksoova, Naim Huruglica, izjavio je danas da će se od četvrtka, 10. januara za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati zakonima propisane dadžbine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Od sutra na Kosovu dažbine za robu iz Srbije

Izvor: Press, 09.Jan.2013

"Od 10. januara mi ćemo i na prelazima na severu zemlje raditi 100 odsto isto kao i na drugim prelazima. Kada se govori o carini treba imati u vidu da se za robu poreklom iz Srbije ne plaća carina, shodno sporazumu CEFTA. Međutim, porez na dodatnu vrednost i akciza će se od sutra plaćati i na ovim...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.