Od Rama da bude iskren do Vučić da prizna

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od "Rama da bude iskren" do "Vučić da prizna"

Prva poseta jednog premijera Srbije Tirani prva je vest u albanskim medijima, a susrete s pažnjom prate i građani na Kosovu.

Njihova sudbina umnogome zavisi i od budućih poteza Beograda i Tirane.

Dva najponosnija i najsvađalačkija petla Balkana, kako to vidi bečki Prese, propustila su prliku za približavanje zbog incidenta na fudbalskoj utakmici, a tokom današnje posete srpskog premijera koriste umereniji ton.

Jak motiv za to su evropske integracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Poboljšanje odnosa između Beograda i Tirane može i tek ako povoljno da utiče na evropske integracije i Srbije i Albanije, može u velikoj meri da anulira negativnu energiju koja u srpsko-albanskim odnosima dolazi sa najneurgaličnije tačke, a to je KiM. I mislim da će mnogi ekstremisti na KiM biti i te kako nezadovoljni ako ova poseta bude uspela“, kaže diplomata Dušan Spasojević.

Građani Gračanice pozdravljaju nameru da se sa Albanijom uspostave bolji odnosi, ali su podozrivi, pre svega zbog nedavnih zapaljivih izjava čelnika vlasti u Tirani.

“Može mnogo toga da nam donese, ali ne verujem da će neke promene da se dese, barem dok ne dođe neka druga vlast u Albaniji.“

“Moraju da budu, pogotovo premijer Albanije mora da bude iskren, prethodna poseta je pokazala totalnu neiskrenost.“

“Dobro je da dođe do toga, a opet s druge strane, ne verujem da će biti nekog napretka zbog jaza između dva naroda ovde upravo zbog kosovskog pitanja.“

“Još jedna poseta, kao i ona Rame Vučiću, samo za slikanje i možda samo za Zapad.“


Na posetu Vučića Tirani sa odobravanjem gledaju i u Prištini. Njihovo nepoverenje je, međutim, usmereno na srpsku stranu.

“Ništa negativno, dobro je što je otišao. Albanija je demokratska država, tako da tamo može da se razgovara o svemu, a ne kao što se Vučić protivio i kritikovao Ramine izjave o Kosovu u Beogradu.“

“Dobro je što su posete obostrane. Za sve nas je ovo dobro. Bitno je da se između Beograda i Tirane nešto dešava.“

“Verujem da je to dobro za obe zemlje. Poseta će imati pozitivan efekat i za status Kosova. Da shvate da je Kosovo ovde gde jeste, da se prizna i da se nastavi sa saradnjom.“


Albanski mediji, koji iz minuta u minut izveštavaju o Vučićevoj poseti, navode da je na dočeku istaknuta srpska zastava, što, kako tvrde, nije bio slučaj sa albanskom zastavom u Beogradu, prilikom Ramine posete.

Posetu prate izuzetne mere bezbednosti, kako primećuju albanski mediji, gotovo iste kao kada je u Tirani boravio papa Franja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.