Objavljena Uredba o matičnim knjigama na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena Uredba o matičnim knjigama na KiM

Uredba Vlade Srbije o posebnom načinu obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama za područje Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija objavljena je u novom Službenom glasniku.

Uredba, usvojena posle dogovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu, objavljena je u Službenom glasniku koji nosi datum 18. novembar, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Tim aktom uređuje se poseban način obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama rođenih, venčanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i umrlih za Kosovo i Metohiju, radi vođenja pouzdanih evidencija o ličnom stanju građana i efikasnijeg ostvarivanja i zaštite prava i sloboda građana za vreme važenja Rezolucije 1244 UN.

Poseban način obrade podataka sadržanih u matičnim knjigama sastoji se u fotografisanju, skeniranju ili fotokopiranju tih podataka. Poslove obrade obavljaju gradske uprave koje izvršavaju poslove vođenja matičnih knjiga za područje Kosova i Metohije.

Obradi podataka mogu da prisustvuju predstavnici tima za dijalog sa Prištinom i organa Evropske unije i UN.

Za obavljanje tih poslova sredstva se obezbeđuju iz budžeta Srbije. Fotografisane, skenirane ili fotokopirane podatke sadržane u matičnim knjigama nadležni organi dostavljaju timu za dijalog sa Prištinom.

Redosled obrada i dostavljanja fotografisanih, skeniranih ili fotokopiranih podataka iz matičnih knjiga određuje se aktom Vlade Srbije na predlog Tima za dijalog s Prištinom. Podaci iz matičnih knjiga koriste se u skladu s dogovorom tima za

dijalog i nadležnih organa EU i UN.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.