Izvor: RTS, 13.Avg.2021, 13:05

Obeležena godišnjica zločina u Goraždevcu

Godišnjica ubistva srpske dece u Goraždevcu, jednog od najvećih zločina od dolaska međunarodnih misija na KiM, obeležena je parastosom u lokalnoj Crkvi Presvete Bogorodice.
Parastosu kojim je obeležena godišnjica zločina u Goraždevcu, prisustvovali su članovi porodica ubijene i ranjene dece, meštani, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave. Parastos su uz sveštenike služili i monasi iz manastira Visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dečani.

Jedan od ranjenih u napadu, Đorđe Ugrenović kaže da je sve ostalo u sećanju i da to neće nikada zaboraviti.
"Grejalo je sunce kao i danas, lep dan, otišli smo tamo jer je to bilo jedino mesto gde smo mogli da se okupimo i rashladimo od letnjih vrućina. Niko nije mogao ni da pomisli da može tako nešto da se desi, a desilo se. Nažalost, Ivan i Panto nisu preživeli, mnogo nam je teško da ovde dođemo 13. avgust. Niko nije video egzekutora, videli su se samo bljesci od oružja, bila su tri-četiri rafala, nisu gledali ni da li je dete malo, da li je odrastao čovek. Pucali su da ubiju što više", rekao je Ugrenović.
Pored Đorđa Ugrenovića napad su preživeli Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Dragana Srbljak.  
Bogdan Bukumirić, takođe jedan od ranjenih, rekao je da ne oseća potrebu za osvetom, ali da živi za dan kada će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.
Za Ivana Jovovića i Panteliju Dakića rane su bile smrtonosne. Njima je služen parastos u crkvi u Goraždevcu, a porodica, rodbina i prijatelji zapalili su sveće.
U Goraždevcu je zavlada tuga na ovaj dan. Cilj napada na nedužnu decu, kažu u selu, bio je da se zastraše i proteraju preostali Srbe iz opštine Peć. Porodice nastradalih i pored obustave istrage, iščekuju pravdu.
"Svake godine su skoro iste priče. Isto se moliš Euleksu, onaj kaže moraš da podneseš sam tužbu. Ja niti mogu, niti imam mogućnosti", kaže Milisav Dakić, otac nastradalog Pantelije.
Predstavnici međunarodne zajednice obećali su pre 18 godina da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce".
Ubice i dalje slobodno hodaju. Iz tužilaštva Euleksa su naveli da nisu uspeli da identifikuju izvršioca ili izvršioce, da su sve istražne radnje iscrpljene i da nije do sada pronađen novi prostor za istragu.
"Ali, mi ne odustajemo, mi smo zajedno, mi smo danas ovde da odamo počast i da poručimo da nastavljamo da se borimo, za mir za istinu, za rasvetljavanje događaja i za našu budućnost ovde na KiM", kaže Jelena Stojković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.
Zločin u Goraždevcu se dogodio kada su kontrola i odgovornost za bezbednost na Kosovu i Metohiji već nekoliko godina bile na međunarodnoj zajednici.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.