Novi plan Kfora, Euleksa i Prištine za sever KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi plan Kfora, Euleksa i Prištine za sever KiM

PRIŠTINA, BEOGRAD -

Priština priprema novi plan za preuzimanje carinske i policijske kontrole na punktovima kod Jarinja i Brnjaka, i to ne jednostrano, već u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima, tvrdi danas prištinski list "Zeri".

Pozivajući se na upućene, list tvrdi da su u izradu plana uključeni svi bitni međunarodni predstavnici na Kosovu.

Nepoznata uloga prištinskih carinika na severu

"Predstavnici domaćih institucija i međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << misija akreditovanih na Kosovu su u četvrtak čitavog dana raspravljali o mogućnosti za slanje kosovskih policajaca i carinika na sever zemlje, po isteku sporazuma sa Kforom 16. septembra", navodi list.

O planu za sever vodi se diskusija između američkog ambasadora Kristofera Dela, šefa Euleksa Ksavijera bout de Marnjaka, odlazećeg komandanta Kfora Erharda Bilera i premijera Kosova Hašima Tačija, navodi list.

Prema izvorima "Zerija", ovi zvaničnici još uvek razmatraju završne detalje onoga što će se desiti dan po isteku sporazuma u 11 tačaka, koje sprovodi Kfor.

"Jedino što se tačno ne zna je precizna uloga koju će imati domaći carinici na severu, da li će imati izvršnu ili savetodavnu, nadzornu i mentorsku", rekao je jedan zvaničnik, koji je u četvrtak prisustvovao nekim sastancima i dodao da još uvek nije odlučeno gde će kosovski carinici fizički biti upućeni 16. septembra", dodaje list.

Ovoga puta, za razliku od 25. jula kada je kosovski premijer unilateralno poslao specijalne jedinice policije na sever Kosova, akcija se razrađuje sa međunarodnim predstavnicima i uz njihovo odobrenje.

Nakon nasilja na severu pokrajine koje je izbilo nakon jednostranog pokušaja Prištine da na dva sporna prelaza postavi kosovske carinike i policajce, Beograd i Priština su u Briselu 2. septembra postigli dogovor o carinskom pečatu, ali nije bilo reči o tome ko će kontrolisati prelaze.

Stefanović: Ne prihvatamo dovođenje kosovskih carinika

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ponovio je danas da je za Srbiju i Srbe na severu Kosova neprihvatljivo dovođenje kosovskih carinika.

Stefanović je u izjavi novinarima u pauzi skupa Forum Srbija-Evropska unija u beogradskom hotelu Hajat izrazio bojazan da će Priština 16. septembra pokušati da jednostrano na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dovede "takozvane carinike Kosova".

Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini ne kriju da će to pokušati da urade 16. septembra iako u razgovorima o carinskim pečatima 2. septembra u Briselu nije bilo ni reči o takvom rešenju za administrativne prelaze na severu Kosova.

Stefanović je rekao da je tako nešto potpuno neprihvatljivo za Srbiju, ali i za građane Srbije koji žive na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, kosovski Srbi to neće prihvatiti već će građanskim otporom to pokušati da spreče.

Na pitanje kako komentarišući pisanje današnjeg "Zerija" da Priština sprema novi plan za period posle 15. septembra i to u saradnji sa međunarodnim predstavnicima, Stefanović je rekao:

"Ja to ne bih komentarisao dok ne vidimo o čemu se radi. Normalno je da svaka strana nešto planira, a ja mislim da oni ništa drugo i ne rade osim što planiraju. Ono što je jako važno jeste da apelujemo na njih da ne planiraju nikakve jednostrane nasilne akcije. Mislim da je to šteta i po normalizaciju i po čitavu situaciju, po stabilnost regiona i dijalog koji vodimo sa Prištinom."

Šef pregovaračkog tima je rekao da je potpuno jasno da EU negativno gleda na jednostrane poteze Prištine, ali je podsetio da su i akcije 25. jula takođe izvedene bez podrške EU i Kfora.

On je dodao da Srbija ne želi nikakve sukobe već dijalog i dodao da Beograd do sada nije povukao nijedan jednostrani potez.

Prema njegovim rečima, Beograd samo želi da očuva suverenitet i integritet države, ali je ponekad "tanka linija između rešavanja problema građana i čuvanja integriteta zbog čega postoje građani i opozicione partije koje tu liniju ne vide".

Stefanović je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da se jednostranim potezima Prištine menja stanje na terenu, a da se onda na tim osnovama vode pregovori o tim pitanjima.

Euleks na Brnjaku i Jarinju?

S druge strane, Blic saznaje od međunarodnog izvora u Prištini da bi na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak na Kosovu do kraja nedelje trebalo da budu raspoređeni policajci i carinici Euleksa, a da će njihova uloga biti monitoring, ali ne i naplaćivanje carine.

Sa tim rešenjem koje nude međunarodne institucija na Kosovu ne slaže se Priština, koja insistira da se na severu prema centralnoj Srbiji uvede klasična carina, a da na punktovima budu kosovski policajci i carinici, dodao je izvor lista.

Slanje isključivo Euleksa uz podršku Kfora, koji je već na administrativnim prelazima, smatra se dobrim prelaznim rešenjem dok se pregovorima Beograda i Prištine u Briselu ne postigne konačan dogovor.

Blic piše da se trenutno vode razgovori o ovoj opciji rešenja, a dogovor se nastoji postignuti i preko Roberta Kupera, posrednika EU u pregovorima Beograda i Prištine.

"Pokušava se obezbediti saglasnost za rešenje sa Euleksom. To ne znači carinu već bi pripadnici Euleksa samo evidentirali robu", kaže sagovornik Blica.

EU uspostavlja carinu na severu Kosova

Evropska unija intenzivno radi sa svim zainteresovanim stranama kako bi se uspostavila normalna carinska kontrola na spornim prelazima na severu Kosova i Metohije, poručeno je iz sedišta Evropske unije.

"Radimo sa stranama na ponovnom uspostavljanju normalne carinske kontrole", rekla je u četvrtak Tanjugu portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić.

Ona je dodala da se "na konkretnim detaljima još uvek radi".

Kocijančić je takođe istakla da "EU želi da se dogovori postignuti u dijalogu sprovedu".

Iz kosovske vlade u četvrtak je poručeno da pristaju da akcizna roba ide na Merdare, a sve ostalo na južnu Mitrovicu kako bi se ocarinilo.

U Brisel je otputovao šef Euleksa Gzavije de Marnjak, koji bi tokom dana i u subotu trebalo da razgovara čak i u vojnom komitetu NATO.

Tači: Priština počinje primenu dogovora

Kosovski premijer Hašim Tači je pre dva dana najavio da svi mehanizmi na Kosovu privode kraju svoje aktivnosti o finalizaciji sporazuma o carinskim pečatima sa Beogradom i da su kosovske institucije spremne da primena dogovora počne 16 septembra.

"Vlada Kosovo je odlučila da 16. septembra počne potpuna primena sporazuma. Prvobitno će sa radom početi samo prelaz 31, jer ćemo na prelazu kod Jarinja raditi na poboljšanju infrastrukture, ali ono što je najbitnije, glavnu ulogu u ovom procesu će odigrati kosovske institucije", rekao je Tači.

On je dodao da će u tom planu a na osnovu Ustava i zakona Kosova, odgovornost preuzeti policija Kosova i Carina uz podršku Euleksa i Kfora, kako bi imali potpune operacije granične kontrole na Jarinju i Brnjaku.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priština pravi plan, Beograd poziva na uzdržanost

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2011

PRIŠTINA - Priština priprema novi plan za preuzimanje carinske i policijske kontrole na punktovima kod Jarinja i Brnjaka u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu već od 16. septembra, a zvaničnici Beograda pozivaju tamošnju vlast da ne poseže za jednostranim nasilnim akcijama, jer...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.