Normalni odnosi, ne priznanje

Izvor: B92, 04.Jan.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Normalni odnosi, ne priznanje"

Prag -- Bivši zamenik specijalnog izaslanika UN za Kosovo Alber Roan smatra da Srbija bez normalizacije odnosa sa Kosovom neće moći da bude deo Evropske unije.

Roan dodaje da niko ne očekuje od Srbije da sada prizna Kosovo.

"Pitanje priznanja će ostati otvoreno, a pokrenuće se onda kada Srbija jednog dana bude spremna da se učlani u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, zato što bez normalizacije odnosa sa Kosovom Srbija nikada neće moći da bude deo EU", rekao je Roan.

Komentarišući nedavnu izjavu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera da "niko neće primoravati Srbiju da prizna Kosovo", on je rekao da niko od Srbije ne očekuje da sada prizna Kosovo i da se dijalog tiče svakodnevnog života građana.

"Što se tiče priznanja, gospodin Kuper je trenutno u pravu zato što niko od Srbije ne očekuje da sada prizna Kosovo. Ono što se od Srbije sada može očekivati jeste da normalizuje odnose sa Kosovom i da omogući praktične sporazume koji su u prošlosti bili nemogući", rekao je Roan.

Osvrnuvši se na očekivani nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Roan je ocenio da je reč o "pozitivnom procesu", ali da su potrebni rezultati, kao i da se dogovori primenjuju.

"Nisu potrebni samo sporazumi, već je potrebno da se oni sprovode", poručio je on. Roan smatra i da "Srbija treba da dozvoli Kosovu da učestvuje u regionalnim inicijativama".

Prema njegovom mišljenju, okončanje "nadgledane nezavisnosti Kosova" uslediće krajem ove godine.

"Po svemu sudeći, mislim da će nadgledanju doći kraj krajem ove godine kada će se zatvoriti Međunarodna civilna kancelarija", naveo je Roan.

On takođe smatra da je jedino prihvatljivo rešenje za sever Kosova Ahtisarijev plan.

"On omogućava srpskoj zajednici da upravlja svojim pitanjima unutar legalnih struktura na Kosovu. Ukoliko opštine na severu iskoriste ovu mogućnost, kao što to rade ostale opštine na Kosovu, onda bi oni vodili jedan manje-više autonomni život unutar legalnih struktura na Kosovu.

Mogli bi da održe veze sa srpskim institucijama, da primaju plate, primenjuju školsku literaturu na srpskom jeziku", zaključio je Roan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.