Nikolić zbog Erdogana otkazao samit

Izvor: BKTV News, 13.Dec.2013, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić zbog Erdogana otkazao samit

Trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koji je trebalo da bude održan u Beogradu otkazan, potvrđeno za Danas u kabinetu predsednika Republike

Predsednik Nikolić je zbog izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je “Kosovo Turska i Turska Kosovo“ krajem oktobra najavio da će zamrznuti svoje učešće u trilateralnoj inicijativi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Ranije ove nedelje turski portal Today’s Zaman izvestio je da je Srbija “na neodređeno vreme odložila trilateralni samit sa Turskom… pošto Turska nije uspela da popravi veze sa Srbima izražavajući žaljenje zbog pogrešnog interpretiranja opaske premijera Redžepa Tajipa Erdogana o Kosovu“. Portal je precizirao da „pokušaji turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua“ da stvari izgladi “nisu ispunili očekivanja Srbije“.
Davutoglu je nakon Erdoganove izjave, navodi Today’s Zaman, za tursku televiziju TRT 1 rekao da su “neki nacionalistički krugovi u Srbiji izjavu istrgli iz konteksta i pogrešno je protumačili“. “Ovakav odgovor nije ublažio uznemirenost Srbije zbog Erdoganove izjave“, rekao je izvor Today’s Zamana.
Na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru Davutoglu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija dogovorili su da novi trilateralni sastanak bude održan u decembru u Beogradu. Bez obzira na otkazivanje samita, diplomatski izvori rekli su za turske medije da je „trilateralni mehanizam na snazi i funkcioniše“.
Faruk Logoglu, poslanik Republikanske narodne partije, vodeće opozicione stranke u Turskoj, na vest o otkazivanju samita kazao je da “premijer Erdogan i šef diplomatije Davutoglu ili ne znaju gde su državne granice Turske ili njima nisu zadovoljni“.
Izvor: Danas
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.