Nije rešeno predstavljanje Prištine

Izvor: RTS, 20.Jun.2012, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije rešeno predstavljanje Prištine

Problem regionalnog predstavljanja Prištine nije rešen, izjavio Borislav Stefanović. Budući pregovori sa Prištinom biće na višem političkom nivou, rekao Stefanović navodeći da će ih verovatno voditi predsednik ili budući srpski premijer.

Nakon suprotnog tumačenja dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine posrednika u dijalogu Roberta Kupera, ostaje činjenica da problem regionalnog predstavljanja nije rešen, jer je dogovoreno da uz zvezdicu na tabli sa nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo stoji i ceo tekst fusnote, rekao je šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Stefanović je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, izjavio da je Kuper u Beograd došao da objasni svoje tumačenje pojedinih dogovora iz Brisela, a pre svega dogovora o regionalnom predstavljanju, koje je, kako je rekao, dijametralno suprotno od tumačenja Beograda i u skladu sa interesima Prištine.

Beograd će taj dogovor primeniti tek kada bude insititucinalno uređen na način na koji je i dogovoren, da se uz naziv Kosova navodi i čitav tekst fusnote, rekao je Stefanović.

"Mi tražimo i spremni smo da u potpunosti primenimo taj dogovor kada bude uređen u institucijama kao što je dogovoren, kao jedinstvena celina i tekst fusnote", rekao je Stefanović. On je naveo da je, nažalost, došlo do tumačenja koje je u skladu sa interesom Prištine, a to je da nije određeno gde fusnota treba da se nalazi.

Budući pregovori sa Prištinom vodiće se na višem političkom nivou, rekao je Stefanović navodeći da će ih verovatno predvoditi predsednik ili budući premijer Srbije.

Tehnički dijalog sa Prištinom dao je vrlo konkretne rezultate, ali su sada na redu politička pitanja kao što su sever Kosova, zaštita Srba južno od Ibra, status srpskih manastira i crkava i imovina, rekao je Stefanović.

Dobro je što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić preuzeo inicijativu po kosovskom pitanju, rekao je Stefanović ocenjujući da će predsednik morati o tome da se dogovara sa novom Vladom Srbije, jer su na redu pitanja koja zahtevaju konsenzus u Beogradu.

Šef beogradskog tima je demantovao da je u dosadašnjim dogovorima iz Brisela bilo ikakvih tajni i da njima nije prekršen Ustav Srbije. On je naglasio da je apsolutna neistina da u dokumentaciji koju Kuper donosi u Beograd ima bilo čega što Skupština Srbije, vlada Srbije, i Srbi sa Kosova nisu videli.

"Svi sporazumi su poznati Skupštini Srbije, vladi, javnosti i kosovskim Srbima. Mi smo više od devet puta bili u Skupštini da ih objasnimo", rekao je Stefanović.

On je istakao da niko od Srbije nije tražio otvaranje kancelarije u Prištini. "To nikada nije pominjano u pregovaračkom procesu, niti smo mi ikada dobili informaciju tog tipa. Ako neko jeste, neka objasni od koga, kada i kako", rekao je Stefanović.

Srbija će primeniti sve sporazume iz Brisela i ostati pouzdan partner međunardonoj zajednici, rekao je Borislav Stefanović i istakao da će Srbije nastaviti da se bori za prava svojih građana na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.