Nezaštićeni spomenici na Kosmetu

Izvor: RTS, 10.Jun.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaštićeni spomenici na Kosmetu

Skrnavljenje crkve u selu Samodreža jasna poruka Srbima kakav odnos prema njima imaju kosovska vlada i lokalna albanska zajednica, rekao ministar za KiM Goran Bogdanović. Lokalna policija ne može, a često i neće, da zaštiti srpske spomenike kulture, manastire i crkve, naveo Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je skrnavljenje crkve u selu Samodreža poruka Srbima kakav odnos prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njima ima ne samo lokalna albanska zajednica već i kosovska vlada.

Bogdanović je u pisanoj izjavi naveo da lokalna policija ne može, a često i neće, da na adekvatan način zaštiti srpske spomenike kulture, manastire i crkve.

"To nam pokazuje dosadašnje iskustvo i na to smo ukazivali Kforu, ali i svim relevantnim činiocima međunarodnog prisustva. Kada je u pitanju zaštita srpskih manastira, kosovska policija je pokazala spremnost samo na rečima, a u praksi krajnji nemar, neodgovornost i nebrigu", izneo je ministar.

Bogdanović je istakao da je skrnavljenje crkve u Samodreži jasan pokazatelj i koliko su lokalna albanska zajednica i kosovska vlada spremne da iskreno podrže stvarni povratak raseljenih i prognanih Srba.

Ministar je najavio da će o skrnavljenju te crkve razgovarati sa svim nadležnim međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji i od njih tražiti ne samo da osude ovaj čin, već i da se počinioci pronađu i oštro kazne.

Od međunarodnog prisustva, kako je najavio, tražiće da se pronađu efikasni mehanizmi zaštite srpskog kulturnog nasleđa, manastira i crkvi i da se više ovakvi necivilizovani incidenti ne bi ponavljali.

Pravoslavni hram u selu Samodreži, kod Vučitrna, posvećen Usekovanju glave svetog Jovana Krstitelja, a poznat po tome što se u njemu, po predanju, pričestila vojska kneza Lazara pre Kosovske bitke, pre nekoliko dana ponovo je oskrnavljen.

Kosovsko strateška akciona mreža saopštila je danas da je ova crkva demolirana pošto su polomljena limena vrata na crkvi i opet pretvorena u javni toalet i deponiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.