Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestanak međunarodnog prava – najava novog sukoba

Amerika je započela novu eru u međunarodnim odnosima – eru koja silu prava zamenjuje pravom sile

Međunarodno pravo je mrtvo. Ono je brutalno ukinuto, samo što tu vest niko nije javno obelodanio. Ne postoje više međunarodno uređeni principi, pravila i norme koje važe za sve. Zbog te činjenice svedoci smo kako čovečanstvo sve dublje upada u grotlo svetske anarhije i haosa.

Setimo se kako je sve počelo. Priznanjem nepostojeće države >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosovo (kao nezavisne) od strane jednog broja država otet je deo teritorije suverenoj državi – Srbiji. Time je započet „domino efekat” i iz osnova poljuljan međunarodni pravni poredak. Taj događaj je prelomna tačka i početak kraja međunarodnog prava ustanovljenog posle Drugog svetskog rata. Da je zaista tako potvrdili su i mnogobrojni dramatični događaji u svetskim odnosima koji su usledili po uzoru na kosovski presedan (Južna Osetija i Abhazija, Irak, Sirija, Krim...). Činjenica da međunarodno pravo postoji samo na papiru (ne i u praksi), već sada skupo košta celo čovečanstvo. I istorijsko iskustvo nas opominje koliko su se stvari otrgle kontroli i šta svet čeka u bliskoj budućnosti.

Naime, međunarodni poredak, ustanovljen 1878. godine na Berlinskom kongresu, razara Austrougarska aneksijom Bosne i Hercegovine 1908. Posle nekoliko godina počinje Prvi svetski rat. Versajski međunarodni poredak ruši Hitler aneksijom tj. anšlusom Austrije i okupacijom Čehoslovačke. Ubrzo potom izbija Drugi svetski rat. Sjedinjene Američke Države su treća po redu imperijalna sila u poslednjih sto godina, posle Austrougarske i Nemačke, koja je međunarodno pravo svojim unilateralnim potezima zamenila zakonom jačeg. Time je Amerika započela novu eru u međunarodnim odnosima – eru koja silu prava zamenjuje pravom sile. Logičan rezultat ovakvog stanja stvari u svetu je novi veliki rat i stvaranje nekog novog međunarodnog prava. Iz ugla svetske bezbednosti i sigurnosti situacija je drastično narušena i teško je pojmiti kakve zastrašujuće posledice po čovečanstvo mogu iz toga da proizađu.

Sada ce sve svodi na to da „ti kažeš da si nezavisan, a ja kažem da nisi”, i obrnuto. Na primer, za SAD i EU proruski borci na istoku Ukrajine su separatisti i teroristi, ali za Rusiju su oni građani koji se legitimno bore za svoju slobodu i ljudska prava koja su im u Ukrajini ugrožena. Po istom ključu, za Amerikance je OVK bila oslobodilačka vojska, dok je za Rusiju teroristička organizacija itd. U suštini, očigledno je da danas više nema jasnog, univerzalnog i principijelnog odgovora na probleme i sukobe u mnogim regijama u svetu.

Kosovsko-metohijskim presedanom je, dakle, udaren temelj za nova pravila igre koja su uveli SAD, NATO i EU. To su pravila u kojima nema pravila. A to je po definiciji – haos.

Šta Srbija treba da radi u ovako promenjenim svetskim okolnostima? Srbija, njeno političko rukovodstvo i intelektualna elita ne smeju sebi da dozvole luksuz da se i dalje ponašaju kao da je berlinski zid juče srušen, već moraju da prilagode svoju spoljno-političku agendu novonastaloj situaciji.

Jer, svet se u poslednjih deset godina drastično promenio i Srbija treba da uskladi svoje ponašanje sa tim promenama. Nema više Amerike kao jedine svetske sile. Rusija je ponovo svetska supersila. Međunarodno pravo za mnoge više ništa ne znači i koristi ga svako onako kako njemu odgovara.

Svetske promene i krah međunarodnog prava mogu i moraju se mnogo bolje iskoristi u korist Srbije, njenih građana i srpskog naroda u celini. Kako? Za početak tako što ćemo legitimno, na miran i demokratski način otvoriti pitanje osamostaljenja Republike Srpske, a kasnije i njenog prisajedinjenja Srbiji. Ako je dozvoljeno da Albanci na KiM imaju pravo na samoopredeljenje, to isto pravo treba da imaju i Srbi u Republici Srpskoj.

lan starešinstva Pokreta Dveri

Danilo Tvrdišić

objavljeno: 22.09.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.