Nestali da budu prioritet dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestali da budu prioritet dijaloga Beograda i Prištine

GRAČANICA - Porodice kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije zatražile su da pitanje rasvetljavanja sudbine članova njihovih porodica bude prioritet u dijalogu Beograda i Prištine.

Na skupu povodom Međunarodnog dana nestalih, koji je održan u Gračanici, od posrednika EU Roberta Kupera je zatraženo da pitanje rasvetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih bude prioritet u briselskom dijalogu i da članovi porodica budu prisutni na sastanku kada se o toj temi bude razgovaralo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Milorad Trifunović izjavio je da su porodice nezadovoljne procesom rasvetljavanja sudbine nestalih.

" Vest o otetim članovima porodice čekamo 13 godina i tražimo samo istinu, ma kakva ona bila", rekao je Trifunović.

On je u ime porodica kidnapovanih i nestalih zatražio i od vlasti u Beogradu i Prištini da učini sve kako bi se istražile lokacije za koje se sumnja da se tamo nalaze ostaci nestalih.

""Molimo pregovarače Borka Stefanovića i Editu Tahiri da pitanje rasvetljavanje sudbine nestalih i kidnapovanih bude prioritet, a od Kupera tražimo da ovo pitanje stavi na dnevni red kao prioritetno u budućem dijalogu Beograda i Prištine u Briselu"", rekao je Trifunović.

On je ukazao na to da na Kosovu i Metohiji ne postoji adekvatna zaštita svedoka zbog čega mnogi ne smeju da svedoče o stradanjima Srba tokom 1998. i 1999. godine u pokrajini.

Vojislav Živković iz sela Gotovuše kod Brezovice, kome su nestali braća Vlastimir i Paun, kaže za Tanjug da nada da su oni živi i dalje postoji, ali da je svakog dana sve manja.

On je kazao da su njegova dva brata kidnapovana u Uroševcu 26. septembra 1999. godine i da nema nikakve vesti o njihovoj sudbini do danas.

""Tesko je živeti sa zebnjom i činjenicom da ništa ne znam o svojoj braći već toliko godina"", rekao je Živković.

Na skupu koji je održan u centru Gračanice, prodice kidnapovanih i nestalih nosile su slike bližnjih koji su nestali tokom 1998. i 1999. godine.

Kako je na skupu rečeno, na Kosovu i Metohiji je nepoznata sudbina 1.808 lica, među kojima 537 Srba i drugih nealbanaca.

Bitno je da srpski vojnici mogu da gube živote u Afganistanu za amerikance a na Kosovo zbog tih istih amerikanaca ne smeju prismrditi.Tadiću idi im se izvini i pričaj im o mirnom suživotu i o ulasku u Evropu koja krši sva prava i dostojanstvo Srbije kao države i Srba kao naroda.

Trebali su izaci kad je bila Angela Merkel, pa ju priupitati kako je njezina drzava mogla priznati "drzavu Kosovo"? Zar zlocini Siptara nista ne znace Evropskoj Uniji? I jos da nas nateraju da mi dzelatima i ubicama naseg naroda poklonimo 14% nase drzave. E moj Narode.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.