Nemačka: Nema pregovora o granicama

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Nema pregovora o granicama

Berlin -- Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele poručio da Nemačka neće pregovarati o promeni granica na Balkanu.

Vestervele je istakao da je "teritorijalni integritet zemalja regiona nešto o čemu Nemačka neće pregovarati".

"Postoji samo jedan put za rešavanje konflikata, a to je dijalog", rekao je Vestervele.

Vestervele boravi u Crnoj Gori, gde se sastao s premijerom Igorom Lukšićem, a posle toga bi tebalo da poseti Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea Kosovu je, između ostalog, signal obema stranama u konfliktu da vlada u Berlinu stoji iza prelaznog rešenja. To rešenje mora biti primenjeno, a dijalog obnovljen, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

''Zabrinutost zbog situacije na Kosovu i dalje postoji. Vlada u Berlinu je u stalnom kontaktu sa vladama u Beogradu i Prištini'', rečeno je, povodom balkanske posete Vestervelea, koji će, u četvrtak boraviti na Kosovu. Kako je naglašeno, Vesterveleova poseta predstavlja signal stranama u konfliktu da nemačka vlada stoji iza prelaznog rešenja, do koga se došlo u pregovorima sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

"Ono mora sada biti odlučno sprovedeno, a dijalog između Kosova i Srbije, kojem u ime Evropske unije (EU) posreduje Ketrin Ešton, obnovljen'', rečeno je u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu i naglašeno da je Zapadni Balkan težišni region nemačke spoljne politike.

''Nemačka vlada sledi politiku političke i privredne stabilizacije regiona'', kaže se u Ministarstvu i dodaje da je cilj nemačke spoljne politike u regionu da se postojeći konfliktni potencijali ograniče, izbijanje novih konflikata spreči i omogući integrisanje svih zemalja regiona u EU, u okviru jednog kondicioniranog, reformski orijentisanog procesa približavanja.

Vestervele će se u četvrtak na Kosovu, kako je rečeno u Ministarstvu u Berlinu, sastati sa kosovskom predsednicom Atihete Jahjagom, kosovskim premijerom i ministrom spoljnih poslova, Hašimom Tačijem i Enverom Hodžajem, generalom Bilerom, kao i sa predstavnicima Misije EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pribićević:Podela Kosova isključena

Izvor: B92, 10.Avg.2011, 14:10

Beograd -- Izjava nemačkog ministra spoljnih poslova da neće pregovarati o promeni granica na Balkanu pokazuje da je podela Kosova isključena, kaže Ognjen Pribićević...Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj je za B92 istakao da to nije samo stav Nemačke, već i velikog broja zapadnoevropskih zemalja...

Nastavak na B92...

Vestervele u četvrtak u poseti Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 10.Avg.2011

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele posetiće u četvrtak Kosovo... Vesterveleov predstavnik za štampu Dirk Augustin izjavio je da će šef nemačke diplomatije u Prištini razgovarati sa premijerom Hašimom Tačijem i komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.Vestervele...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.