Nemac Majer izvestilac PS SE za Kosovo i Metohiju, Priština likuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemac Majer izvestilac PS SE za Kosovo i Metohiju, Priština likuje

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za spoljne poslove i demokratiju izabrao je danas Nemca Petera Majera za novog izvestioca SE za Kosovo, preneli su prištinski mediji.

Prištinska javnost strahovala je poslednjih dana da bi novi izvestilac PS SE mogao biti Rus, Aleksej Kondratjev, a odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je, ocenjujući tu mogućnost, rekao da bi njegov izbor značio "opasnost po nacionalnu bezbednost" i da u tom slučaju Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da odbije da sarađuje sa njim.

Prištinska Gazeta ekspres piše da je Mejer dobio 33 glasa, a da je Kondratjev, za kojeg kažu da je "ruski špijun" i "prosrpski orijentisan", dobio samo šest glasova.

Navode i da odluka ovog odbora nije konačna i da treba da prođe kroz još neke procedure u SE, ali je, kažu, najvažnija.

Na komitetu PSSE predstavnica Prištine mimo pravila, protest srpske delegacije

Na današnjem sastanku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kome je za izvestioca o situaciji na Kosovu i Metohiji izabran nemački poslanik Piter Bejer, srpska delegacija usprotivila se zbog prisustva predstavnice Prištine koja nije akreditovana u SE. Rad komiteta je obeležila žustra rasprava članova srpske delegacije sa predsednicom komiteta Rijom Oumen povodom poziva i prisustva na sastanku komiteta tzv. ambasadorke Kosova, koja nije akreditovana u SE, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Srpska delegacija je ocenila njeno prisustvo kao vid pritiska na članove komiteta prilikom glasanja za izvestioca, navodi se u saopštenju.

Iako je predsednica komiteta priznala da je pogrešila, i članovi srpske delegacije insistirali da se predstavnica tzv. Kosova udalji sa sastanka, to se nije dogodilo.

Srpska delegacija je odlučila da o ovom incidentu i ponašanju predsednice komiteta obavesti Lilijan Mori Paskije, predsednicu PS Saveta Evrope.

Narodnu skupštinu Republike Srbije na sastanku političkog komiteta predstavljali su članovi delegacije Marija Obradović i Žarko Obradović na čelu sa šefom delegacije Aleksandrom Tomić.

U Prištini egzaltirani izborom Bajera

Predstavnici političkih stranaka u Prištini egzaltirani su današnjim izborom Bajera za izvestioca i ističu da isključivo njihovom zaslugom, lobiranjem i protestima nije izabran Rus Aleksej Kondratjev.

Bajeru je na izboru prvi čestitao lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, koji je izrazio uverenje da će on braniti interes Kosova.

Pacoli:Prirodan izbor Bajera

Odlazeći sef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, tvrdi da nijedno drugo rešenje osim izbora Nemca, Petera Bajera, za izvestioca PS SE za Kosovo ne bi bilo prirodno.

"Bilo koji drugi izbor bio bi neprirodan. Saradnja sa gospodinom Bajerom biće veoma važna za budućnost integracija Kosova", napisao je Pcoli na svom fejsbuk nalogu.

Mustafa je naveo i da je izbor Bajera dobra vest za Kosovo i veoma važna za građane.

Podsetio je da je Bajer tokom poslednje posete Prištini, kada je boravio i u DSK-u, 3. septembra ove godine, ponovio opredeljenje da podrži Prištinu u svim budućim procesima.

I potpredsednik odlazeće prištinske vlade Enver Hodžaj pozdravio je izbor Bajera, uz čestitku na nemačkom jeziku.

"Čestitamo na izboru izvestioca za Kosovo u Savetu Evrope. Radujemo se daljoj saradnji", napisao je Hodžaj na svom tviter nalogu.

Prištinski Zeri piše da je samo zahvaljujući protestu Prištine i lobiranju kosovske delegacije izbegnut izbor ruskog poslanika u PS SE, Kondratjeva, za kojeg tvrde da je bivši ruski špijun, a sada član EP.

Navode i da je Kondratjev izrazito prosrpski orijentisan i pristrasan.

I Ahmet Isufi iz Alijanse za novo Kosovo pozdravio izbor Bajera, uz podsećanje je on bio protiv ideje promene granica i veliki pobornik liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priština pozdravila izbor Bajera za izvestioca za Kosovo i Metohiju

Izvor: Blic, 14.Nov.2019

Predstavnici političkih stranaka u Prištini pozdravili su današnji izbor Nemca Petera Bajera za izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za Kosovo i da, kako ističu, isključivo njihovom zaslugom, lobiranjem i protestima na to mesto nije izabran Rus Aleksej Kondratjev.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.