Nedostatak perspektive razlog odlaska mladih s Kosova

Izvor: Cafe.ba, 01.Dec.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak perspektive razlog odlaska mladih s Kosova

Loši ekonomski uslovi i nedostatak perspektive glavni su razlozi poslednjeg trenda odlaska mladih s Kosova, ocenjeno je danas u Prištini na konferenciji za novinare predstavnika Evropskog saveta mladih Kosova (KREK).

Predsednik KREK-a, Avdullah Hasani je naveo da mladi nemaju mogućnost da ispolje svoje sposobnosti i svoj potencijal.

"Mladi ne vide nikakvu perspektivu u Republici Kosovo, suočavaju se s problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << teškim da se reše i jedina opcija koja im ostaje jeste da odu s Kosova", kazao je Hasani.

Po njegovim rečima, glavni razlog odlaska mladih s Kosova je što mladi ne mogu doći do zaposlenja ukoliko nisu članovi neke političke partije, mada i u tom slučaju imaju velike pritiske na poslu.

"Neuspeh lokalnih i centralnih institucija je u nestvaranju mogućnosti razvoja za svoje građane. Nije za čuđenje da, posebno mladi, žele da napuste Kosovo i da im se prihvatljivijim čini život u ilegali i na marginama društva i bilo gde na Zapadu, nego život u očaju i bez ohrabrenja u Republici Kosovo", izjavio je Hasani.

Prema mišljenju predstavnika KREK-a, na Kosovu je sve ispolitizovano i sistem je nazadan. Mladima su uskraćeni perspektiva i napredak, dok su mladi u svetu ‘lokomotive’ u svojim društvima.

"Evropski savet mladih Kosova, nakon istraživanja i sastanaka i debata s mladima i studentima, ocenjuje da je veliki deo mladih izgubio interesovanje za školovanje. Razlog tome je što sa završenim fakultetima nema mogućnosti zaposlenja, ne zato što nemaju znanja, nego zato što nisu deo političkih struktura ili nemaju bližnje u državnim organima i veliki nepotizam koji je zahvatio sve institucionalne nivoe utiče da šanse za zaposlenje mladih ostaju samo njihovi snovi", zaključio je Hasani.

Inače, o mladima je bilo reči i na konferenciji koju je organizovao Forum za inicijativu građana (FIQ) na kojoj je zaključeno da mladi odlaze s Kosova zbog nezaposlenosti, ekonomske, socijalne i političke nesigurnosti.

Predstavnici FIQ-a su izneli podatke Kosovske agencije za statistiku po kojima je nezaposlenost mladih na Kosovu najveća u regionu, oko 56 %. S druge strane, iz Ministarstva za rad i socijalno staranje tvrde da je nezaposlenost mladih od 15 do 39 godina, 74 posto. Istovremeno je ocenjeno da je povećan odlazak mladih s Kosova  alarmantan i zabrinjavajući, te da je veliki problem podmalditi stari kadar koji radi u javnim kompanijamka.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.