Ne sa onima koji rade protiv nas

Izvor: B92, 19.Sep.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne sa onima koji rade protiv nas"

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da je neprihvatljivo učešće Srba u kosovskoj vladi sa onima koji neskriveno pozivaju na mržnju.

Đurić je rekao da je neprihvatljivo učešće u Vladi Kosova sa svima onima koji neskriveno pozivaju na sprečavanje stvaranja Zajednice srpskih opština, koji neskriveno pozivaju na mržnju, prekid pregovora sa Srbijom, njenim institucijama i sa srpskim narodom u celini.

Zbog toga mi ne podržavamo učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srba u koalicijama u kojima učestvuje pokret “Samoopredeljenje” izjavio je Đurić na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, ističući da je “Srpska lista” precizno definisala svoje ciljeve u budućoj Vladi Kosova.

On je kazao da Beograd želi da pozitivnim uticajem na Kosovu i Metohiji spreči da bilo ko spoljnopolitički i unutrašnjopolitički deluje protivno interesima Srbije.

Drugi naš cilj u svemu ovome je ekonomski boljitak za celo Kosovo, rekao je Đurić podsetivši da je u prethodnih 15 godina došlo do potpunog razaranja svih privrednih efektiva i da ekonomija na KiM ne može da se oporavi bez ukupne normalizacije odnosa.

Iz centralne Srbije se na KiM godišnje proda gotovo pola milijarde evra različitih proizvoda i naš je ekonomski interes da se ekonomske barijere ukinu i od toga može da dobije i srpski narod na KiM i Srbija u celini,” kazao je Đurić.

Treći ključni kriterijum, dodao je, jeste da ne želimo da učestvujemo u privremenim institucijama sa onima koji otvoreno rade protiv naših državnih i nacionalnih interesa.

"Nemamo mi iluzija o tome šta mnogi od političkih lidera misle o nama ali nećemo da sarađumemo sa onima koji otvoreno rade i protiv ZSO i protiv Srbije i pregovora na koje su se obavezali", istakao je Đurić.

Kazao je da se mirno čeka ishod razgovora među predstavnicima kosovskih Albanaca i da Srbi neće njima birati lidere ali da misli da je danas svakom jasno da pokrajinske vlade u Prištini nema bez dogovora sa “Srpskom listom”.

On je pomenuo da se dogovori između Srba sa Kosova i vlasti u Srbiji kordiniraju i u tom svetlu je pomenuo nedavni sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Iako su mnogi govorili da je naših deset poslanika premalo, i jeste premalo za ono šta Srbi znače na KiM, ali u ovoj konstaliciji snaga naših deset vredi kao 50,” istakao je Đurić.

On je rekao i da su ukupni rezultati povratka raseljenih lica u proteklu deceniju i po na Kosovo i Metohiju nezadovoljavajući.

Djurić je izjavio da u narednom periodu moramo da udvostručimo napore kada je u pitanju povratak rasljenih lica i da je velika odgovornost da zbog velike društvene klime na KiM omogućimo da se makar deo od više od 247.000 proteranih ljudi vrati na svoja ognjišta.

“Da bi se to desilo, nije dovoljno samo da izadjemo na konferenciju za štampu i deklarativno ih pozovemo da se vrate na KiM, nego moramo konkretno uraditi i obezbediti povratnicima elementarne uslove, kao što su bezbednost, posao, školstvo, pristup infarstrukturi, zdravstvu i normalan ambijent za život,” kazao je Djurić.

Ono što je do Vlada Srbije i Kancelarije za KiM, mi ćemo uraditi naglasio je Djurić i podsetio da je u prethodne dve godine bilo izgradnje stanova za jedan broj socijalnih i interno raseljenih lica a da sada treba voditi računa o raseljenim u centralnoj Srbiji.

Ja vam kažem da 70 odsto onih koji su proterani sa Kosova i Metohije i danas nemaju rešeno stambeno pitanje, 60 odsto njih je nezaposleno i 70 odsto njih živi u lošim socijalnim uslovima na granici siromaštva ili ispod doinje granice siromaštva,” kazao je Djurić.

To je za nas nešto sa čime moramo da se borimo ako želimo da omogućimo strateški opstanak i povratak na Kosovo i Metohiju, zaključio je Djurić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurić: Nema pokrajinske vlade bez dogovora sa Srpskom

Izvor: Studio B, 19.Sep.2014

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohju Marko Đurić rekao je u severnoj Kosovskoj Mitrovici da se Vlada u Prištini ne može formirati bez "Srpske liste". .."Mirno čekamo ishod političkih razgovora među predstavnicima kosovskih Albanaca, nećemo im birati lidere, svakome je jasno da...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.