Nastavak dijaloga 2. septembra

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak dijaloga 2. septembra

Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni 2. septembra. Ima onih koji žele da poziciju koju je Srbija izgradila u Evropi i svetu pokvare, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 2. septembra u Briselu. Đelić je rekao da ima onih koji žele da pokvare poziciju koju je Srbija izgradila u Evropi i svetu.

Portparol Unmika Olivje Salgado izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ta organizacija priznaje kao statusno neutralne pečate na kojima piše "Carina Kosovo".

"Upotreba ovih pečata u potpunosti odslikava statusno neutralnu politiku, utvrđenu u izveštaju generalnog sekretara UN od 12. juna 2008. godine, upućenog Savetu bezbednosti", naveo je Salgado.

On je rekao da bi "kosovski carinski pečat odobren od Unmika trebalo da bude priznat" i da bi sve strane trebalo da poštuju Cefta sporazum.

"U tom kontekstu treba shvatiti dešavanja na severu Kosova. Mi ćemo dati maksimum da dođemo do kompromisa kada su u pitanju pečati, ali nikako po cenu prelaska crvene linije naše državne politike", izjavio je Đelić.

"Ovo što se desilo na severu Kosova bilo je dramatično i pokazuje da jednostrane akcije nemaju efekta i ne mogu doneti rešenje", naveo je Đelić.

"Spremni smo da damo maksimum u nalaženju rešenja za predstavljanje Kosova u međunarodnim organizacijama, ali ni to ne može biti rešeno protivno državnim interesima Srbije", naglasio je Đelić.

Prištinski dnevnik Koha ditore piše da će problemi u vezi sa dva administrativna punkta Jarinje i Brnjak biti razmatrani u okviru dijaloga u Briselu.

List piše da će evropski zvaničnici tražiti od predstavnika Beograda i Prištine da o tome razgovaraju, jer 15. septembra ističe dogovor koji je u avgustu postignut sa Kforom. Prema tom dogovoru, prelaze na severu Kosova kontroliše Kfor.

Jedna od tačaka pregovora biće i carinski pečati. Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je ranije da pečati kosovske strane ne smeju imati atribute državnosti i da moraju biti statusno neutralni.

"Na stolu su sva ostala rešenja koja ne zadiru u status. Imamo razne predloge, ali ono što je sigurno, to je da Beograd ne može da prihvati pečat na kome piše "Republika Kosovo - Carina", kao ni bilo šta drugo što ima simbole državnosti. Isto tako, prateća dokumentacija mora biti statusno neutralna", ističe Stefanović.

Iz Prištine, međutim, poručuju da će se na prelazima sa Srbijom koristiti jedino pečati sa oznakama kosovske carine.

"Jedini pečati koji će se koristiti na graničnim prelazima su oni sa oznakom Carine Kosovo", izjavila rekla je ministarka za trgovinu i industriju Kosova Mimoza Kusari-Ljilja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.