Nasilje i inspiratori

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje i inspiratori

Nemački ambasador u Srbiji neće se smiriti dok mu aktuelna vlast u Beogradu takstativno ne nabroji imena, prezimena, zanimanja i funkcije nalogodavaca demoliranja zgrade ambasade njegove zemlje u februaru 2008. godine koja je zapaljena nakon protestnog mitinga organizovanog zbog samoproglašenja Kosova za takozvanu nezavisnu državu.

Hajncu Vilhelmu, ali i njegovom kolegi, ambasadoru SAD u Beogradu Majklu Kirbiju nije dovoljno da se utvrdi krivica policajaca koji su te noći misteriozno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nestali s radnog mesta i prepustili ambasadu gnevu izgrednika, već ih zanimaju inspiratori nasilja.

- Nije dovoljno zatražiti odgovornost policijskih službenika, mi želimo odgovornost onih koji su donosili političke odluke - brutalno je jasan nemački diplomata.

Koga to još traže Berlin i Vašington i kakvu kaznu očekuju da će biti izrečena za uništenu fasadu i polupane prozore na zgradama njihovih diplomatskih predstavništava u Beogradu?

Da li će im biti dovoljan Vojislav Koštunica, tadašnji premijer koji je tog 21. februara 2008. sponzorima kosovske nezavisnosti, pre svih Nemačkoj i SAD, poručio da je država Srbija "poništila i da će poništiti svaki akt ilegalne, lažne države, silom stvorene na teritoriji Srbije"?!

- Ako pristanemo na silu i na strah, svaka žrtva svih koji su stvarali Srbiju je uzaludna. Ako pristanemo na ovakvo nasilje, svaku bitku koju su naši preci dobili, mi ćemo danas izgubiti - rekao je tada Koštunica.

Da li strane diplomate očekuju da na spisku inspiratora paljenja ambasada bude i ime Tomislava Nikolića, aktuelnog šefa države koji se tada, kao čelnik radikala zakleo da će Srbija "sačuvati svako svoje dete na Kosovu, svaki pedalj svoje teritorije jer ne bude li Kosova, neće biti ni Srbije"?!

Možda Berlin i Vašington na listi "huškača" vide i ime Ivice Dačića, šefa srpske diplomatije, koji se pre sedam godina na istom mitingu takođe zaklinjao kako će Kosovo zauvek ostati srpsko?! Možda im se učini da je ulje na vatru dodao i Milorad Dodik svojim nastupom, a može biti i da su među inspiratore nasilja Vilhelm i njegov američki kolega uvrstili i Emira Kusturicu koji je takođe dizao temperaturu pitajući sa govornice: "Gde su domaći miševi koji za male pare tvrde kako naše vrednosti nisu u temelju zapadne civilizacije?"

Možda su Berlin i Vašington uperili prst i na košarkaša Dejana Bodirogu koji je tada priznao da je "igrao puno utakmica za Srbiju, ali da je ova najvažnija" i da će se igrati "do konačne pobede jer Kosovo je Srbija".

Možda Vilhelm među odgovornima za paljenje njegove ambasade vidi i Novaka Đokovića koji se učesnicima mitinga obratio video-linkom i zahvalio se "svima koji su došli, kako bismo pokazali sliku svetu da nismo mali, da smo složni i sposobni da odbranimo ono što je naše. Kosovo je Srbija i tako treba zauvek da ostane" - rekao je tada Đoković.

Možda Vilhelm sumnja i na glumca Nenada Jezdića koji je na mitingu recitovao pesmu Matije Bećkovića "Kosovo polje".

Jer su obojica, i Nenad i Matija, možda dali zeleno svetlo onima koji su bakljama napali ambasade zemalja koje su Srbiji otele deo njenog teritorija i koje su je, planirajući i pripremajući to otimanje 1999. godine zasule osiromašenim uranijumom.

Ali, izgleda da su razbijeni prozori i oštećene fasade ambasada veće zlodelo od hiljade srpskih života izgubljenih u bombardovanju ili kasnije zbog njegovih posledica.

I niko ne traži kaznu, ni za izvršioce ni za nalogodavce.

Naprotiv. Neki od njih su danas prijatelji srpskog premijera.

Ali, to je već druga priča.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.