Nakon pucnjave i ranjavanja troje ljudi, u Zvečanu trenutno mirno, Kfor uklanja barikade

Izvor: Blic, 01.Jun.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon pucnjave i ranjavanja troje ljudi, u Zvečanu trenutno mirno, Kfor uklanja barikade

Nakon jutrošnje pucnjave i ranjavanja tri osobe na području severa Kosova situacija je trenutno mirna i tenzije popuštaju, ali Kfor i dalje drži putne pravce koji od Leposavića vode prema Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, javio je Tanjugov reporter.

Kako javlja KIM radio u toku su pregovori predsednika opština Zvečan i Zubin Potok sa oficirima Kfora.

Blokade su postavljene u mestu Rudare u opštini Zvečan na mostu preko Ibra, gde je i dalje okupljen veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građana. Na preprečen trasnporter američkog Kfora, i preko mosta razvučena je bodljikava žica.

U blokadi je pravac koji vodi prema barikadama koje su postavljene prošlog leta u Dudinom Kršu na magistralnom putu koji od Zvečana vodi prema južnom delu Mitrovice.

U mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan, postoje dve barikade. Jedna se nalazi u mestu Rudare, a druga je na Dudinom kršu, na tamošnjem mostu.

Područje Zvečana, koje je u blokadi od jutros u 8,30, intenzivno nadleću helikopteri Kfora.

Srbi nisu u mogućnosti da pridju barikadama u Rudaru i Dudinom Kršu, a u toku je akcija Kfora na njihovom uklanjanju. Barikade se, inače, nalaze na na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica - Priština.

Građani Zvečana i severnog dela Kosovske MItrovica, zbog blokada Kfora, koriste alternativni putni pravac preko Banjske i Zubinog Potoka, prema krajnjem severu Kosova.

Ranije danas direktor Zdravstvenog cetra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević potvrdio je Tanjugu da su tri osobe povređene u mestu Rudaru, od kojih je jedna teže.

Jakovljević je dodao da ima još povređenih, ali da zbog blokade puteva, ambulantna kola ne mogu da ih dovezu do bolnice.

Jedna povređena osoba je puštena kući, a dvoje je zadržano u bolnici. Kako je rečeno, detaljnije informacije saopštiće tokom dana direktor bolnice.

Vojnici Kfora su na mostu preko Ibra koji iz Zvečana vodi ka Rudaru postavili bodljikavu žicu pa ni automobili ni pešaci ne mogu da pređu most, a mesto nadleću helikopteri. Zato nije moguće utvrditi ko i odakle puca.

Na Jarinju upozorenja zbog srpskih tablica

Reporter agencije Beta Slavica Radulović javila je da su vojnici pustili ekipu hitne pomoći da prođe.

Građani se okupljaju u velikom broju, ali ne mogu da priđu barikadi. Kfor je bacio suzavac na Srbe koji pokušavaju da priđu barikadi.

Kako prenosi Tanjug, Kfor je jutros započeo operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare sa ciljem pospešivanja slobode kretanja.

"Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju Kfora dostavljenom Tanjugu.

Kfor je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.

Oliver Ivanović: Rizičan potez Kfora

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je najmanje tri osobe ranjeno u pucnjavi koja se dogodila u mestu Rudare, opština Zvečan, na Kosovu i Metohiji. Ivanović kaže da ne razume šta je Kfor motivisalo na ovakvu akciju i da su te snage povukle "veoma rizičan potez". Prema njegovoj oceni, Priština i Kfor koriste institucionalni vakum u Srbiji da bi promenili stanje na terenu.

Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.

Do sada, kako se dodaje u saopštenju, ne postoje informacije o incidentima.

Misija Kfora je, kako se podseća, da doprinese bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve gradjane Kosova.

"Kfor će nastaviti da radi čvrsto, promišljeno i nepristrastno u punoj saglasnosti sa svojim mandatom. To je ono što su snage radile poslednjih 12 godina uzimajući u obzir i rizike po sopstvenu bezbednost", naglašava se u saopštenju.

Kfor je ujedno apelovao na sve strane da izbegnu jednostrane korake, zapaljive izjave ili nasilne akte.

Kfor trenutno ne preduzima nikakve akcije na barikadi u Rudaru (sever), jer on ne sprečava kretanje vozila Kfor.

Povezane vesti: Nemački general Biler od septembra na čelu Kfora

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Zvečanu trenutno mirno, Kfor uklanja barikade

Izvor: Akter, 01.Jun.2012

Nakon jutrošnje pucnjave i ranjavanja tri osobe situacija je trenutno mirna, Kfor i dalje drži putne pravce od Leposavića prema Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.