Nacrt rezolucije EP o Kosovu neprihvatljiv za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt rezolucije EP o Kosovu neprihvatljiv za Srbiju

BEOGRAD, BRISEL -

Na nacrt rezolucije o Kosovu koji je danas u Briselu, Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavila izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček, reagovali su poslanici Skupštine Srbije, i gotovo svi su ga ocenili potpuno neprihvatljivim.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je novinarima u skupštini da je sličnih inicijativa bilo i ranije i da su stavovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojedinih država, kada je reč o Kosovu, poznati.

Ona je ponovila da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da će se truditi da ispuni sve uslove kako bi 9. decembra dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Poslanik DS Slobodan Samardžić kaže da Evropski parlament ne može da donosi obavezujuću rezoluciju za Srbiju.

Prema njegovim rečima, EU je izgubila repere unutar sopstvenog razvoja i spoljnopolitičku orijentaciju i zato bi Srbija morala da preispita odluku da postane član Unije.

"Članstvo u Evropskoj uniji je fatamorganična kategorija, sve se menja, samo stav Srbije da želi da uđe u EU ostaje isti“, rekao je Samardžić novinarima.

Šef poslaničkog kluba PUPS Momo Čolaković slaže se da takva rezolucija Evropskog parlamenta nije prihvatljiva za Srbiju, jer bi se njome, kako smatra, menjali odnosi na terenu.

On je naglasio da PUPS daje podršku pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Zamenik šefa poslaničke grupe radikala Aleksandar Martivović ponovio je ranije iznet stav stranke da EU radi na tome da Kosovo bude odvojeno od Srbije i da je nezavisnost Kosova ključni uslov za ulazak u EU.

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je rezolucija poruka vlastima u Beogradu za vreme koje predstoji.

"Nema više niko razumevanja za slabosti našeg društva. Oni koji predlažu podelu Kosova u tome prepoznaju spas za nacionalni poraz", ocenio je Jovanović.

Jovanović je rekao da "na Kosovu Srbi danas žive živote Srba u Hrvatskoj devedesetih godina, a vlast se ponaša kao Miloševićeva".

"Ako sever Kosova budemo tretirali kao neku Krajinu, to će se preliti na celo društvo. Evropski parlament svojom rezolucijom potvrđuje put kojim će se Evropska unija kretati u narednom periodu", naglasio je Jovanović.

Nacrt rezolucije EP traži ukidanje paralelnih struktura

Odbor za spoljnu politiku Evropskog Parlamenta (EP) raspravljao je danas o nacrtu predloga rezolucije o Kosovu, u kome se odbacuje ideja o mogućnosti podele Kosova a za sever pokrajine predlaže primena Ahtisarijevog plana, a Beograd poziva da ukine paralelne strukture, potvrdio je Tanjugu portparol austrijske poslanice Ulrike Lunaček, koja je i predlagač nacrta, Volfgang Mahrajh.

U, kako kaže Mahrajh, prvom nacrtu predloga rezolucije o Kosovu ocenjuje se da bi primena Ahtisarijevog plana na severu pokrajine Srbima dala široku autonomiju.

U predlogu rezolucije, o kojem su danas raspravljali članovi Odbora za spoljnu politiku EP, ponavlja se odbijanje mogućnosti podele Kosova, što je učinjeno već ranije u rezolucijama od 29. marta 2007, 5. februara 2009. i 8.jula 2010. godine.

Istovremeno se konstatuje da je do sada nezavisnost Kosova priznalo 87 država, uključujući i 22 zemlje članice EU, i ujedno poziva preostalih pet članice da to isto učine.

Takođe se podvlači značaj dijaloga Beograda i Prištine i istovremeno izražava zabrinutost što dogovori, važni za poboljšanje svakodnevnice građana dve strane, do sada nisu primenjeni od srpske strane, što je, kako se ističe, vodilo ka odluci kosovske vlade da primeni recipročne mere.

U nacrtu rezolucije se izražava duboka zabrinutost zbog nestabilne situacije i tenzija na severu Kosova i oštro osuđuje nasilje u ovom delu, koje je vodilo ka gubitku ljudskih života i povredama.

EP bi ovom rezolucijom pozvao na uklanjanje barikada i uspostavljanje slobode kretanja za građane i robu, što podrazumeva i omogućavanje pristupa prelazaima za predstavnike međuanrodne zajednice i kosovske carinike.

Takođe se poziva vlada Srbije na uklanjanje paralelnih struktura koje deluju na teritoriji Kosova, i podvlači da bi Ahtisarijev plan dao široku autonomiju Srbima.

Pozdravlja se i povećano uključivanje Srba južno od Ibra u instituacionalni okvir Kosova.

Posebno se ukazuje na značaj misije vladavine prava Euleks, koja je okarakterisana kao „znak opredeljenja cele EU za pospešivanje vladavine prava na Kosovu". Dalje se ističe da Euleks treba da se usredsredi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nacrtu rezolucije se kosovske i albanske vlasti pozivaju i na saradnju sa specijalnim istražnim timom Euleksa u njegovoj istrazi o navodnoj trgovini organima i podvlači da su potrebni dalji napori u lociranju nestalih osoba.

Takođe se poziva na hitnu primenu programa za zaštitu i relokaciju svedoka, kao i zemlje članice da u tome učestvuju.

Istovremeno se izražava žaljenje što sud u Kosovskoj Mitrovici još uvek ne funkcioniše punim kapacitetom i pozivaju kosovske i srpske vlasti da reše ovo pitanje.

Takođe se podvlači evropska perspektiva za Kosovo uz druge zemlje regiona, i ističe da strategija Unije koja treba da učini tu perspektivu opipljivom za građane Kosova nije bila do sada uspešna, te da je postignuti slabi rezultati.

U nacrtu rezolucije se izražava žaljenje zbog odlaganja početka dijaloga o viznoj liberalizaciji, i pozdravlja namera Evropske komisije da končano započne taj proces pre kraja godine.

Ukoliko Odbor za spoljnopolitička pitanja EP bude usvojio predlog rezolucije Lunačekove koja je izvestilac EP za Kosovo, on će, kako se u dokumentu navodi, biti prosleđen Savetu EU, Komisiji, kao i kosovskoj vladi, predsedniku i parlamentu.

Danas posle podne u Odboru za spoljnopolitička pitanja EP predstavljen je nacrt predloga rezolucije, na koji će, kako je objasnio Mahrajh, poslanici u narednom periodu dati amandmane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nacrt rezolucije EP traži ukidanje paralelnih struktura

Izvor: Politika, 22.Nov.2011

BRISEL – Odbor za spoljnu politiku Evropskog Parlamenta (EP) raspravljao je danas o nacrtu predloga rezolucije o Kosovu, u kome se odbacuje ideja o mogućnosti podele Kosova a za sever pokrajine predlaže primena Ahtisarijevog plana, a Beograd poziva da ukine paralelne strukture, potvrdio je Tanjugu...

Nastavak na Politika...

EP priprema rezoluciju o Kosovu

Izvor: Šumadija Press, 23.Nov.2011, 14:32

Odbor za spoljnu politiku Evropskog Parlamenta (EP) raspravljao je juče o nacrtu predloga rezolucije o Kosovu, u kome se odbacuje ideja o mogućnosti podele Kosova.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.