Nacionalno veće: Beograd izgubio poverenje Srba na Kosovu

Izvor: Blic, 21.Feb.2012, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalno veće: Beograd izgubio poverenje Srba na Kosovu

Pogubnom politikom kojom se državne nadležnosti na Kosovu prenose sa srpskih na ilegalne albanske institucije, kao i prihvatanjem Sporazuma o "integrisanom upravljanju graničnim prelazima" između Kosova i Srbije koji je direktno u službi uspostavljanja punog suvereniteta lažne države, zvanični Beograd izgubio je poverenje svojih građana na Kosmetu, upozorava Nacionalno veće severnog Kosova.

"Službeni Beograd nema legitimitet da vodi razgovore i pregovara s Prištinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je plebiscitarno potvrđeno i rezultatima nedavnog referenduma na severu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Svi prethodni pregovori Beograda s Prištinom, koje je u ime predsednika Borisa Tadića vodio Borislav Stefanović, samo su dodatno pogoršali položaj kosmetskih Srba, tvrdi se u tekstu i upozorava da Srbima preti opasnost da izgube srpsko državljanstvo i svoj identitet "prisilnim prihvatanjem termina `Kosovari`, a ne državljani Srbije".

"Uspostavljajući granicu između Kosova i Srbije, što predstavlja klasičnu amputaciju južne srpske pokrajine u režiji Brisela i Vašingtona uz pristanak predsednika Srbije, zvanični Beograd je administrativne prelaze prihvatio kao granične, pa se preko njih kosmetski Srbi mogu kretati samo uz lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole i registarske tablice 'Republike Kosovo’", navodi Veće.

Uz zahtev za izdavanje tih dokumenata i registarskih tablica "Republike Kosovo", Srbi moraju da prilože i uvjerenje da su "državljani Kosova", stoji u saopštenju uz ocenu da takvo stanje postoji "zbog kapitulantskih sporazuma s Prištinom, čiju implementaciju sprečavaju barikade i rezultati referenduma na severu Kosmeta".

Nacionalno veće zahteva da se zakazani razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine otkažu "jer ugrožavaju ukupni integritet i predstavljaju izdaju najvitalnijih srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Istovremeno, ovo veće ukazuje na to da se "dosadašnji dogovori i sporazumi Borislava Stefanovića ne mogu implementirati, jer će se srpski narod njihovoj primeni suprotstaviti svim legitimnim sredstvima".

Povezane vesti: U Briselu sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine Euleks: Nemamo stalan i nesmetan pristup severu Kosova Dačić: Kosovske vlasti pozvale EU da Srbiji ne odobri status Sparks: U julu smanjenje snaga, ostaju izvršna ovlašćenja Desnica protestovala u Beogradu zbog Kosova

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.