Na primeru srpske pokrajine shvatili opasnost prekrajanja granica

Izvor: KMnovine.com, 01.Apr.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na primeru srpske pokrajine shvatili opasnost prekrajanja granica

Bivši premijer Fijon, jedan od kandidata za predsednika Francuske, izrekao je tačnu ocenu o Kosovu, dovodeći je u vezu sa Krimom i svetom danas.


   
Svetinje uništavane pred očima KFOR-a    






Prema „Politici” od 22. 3. 2017. Fijon je izjavio: „I mi smo crtali granice. Između ostalog, primer je Kosovo. Mislimo da nam je sve dozvoljeno, jer smo zapadnjaci, da možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ući u Irak i zavoditi red u bilo kojem delu sveta”.

Iako su vrlo dobro znali da je Kosovo najsrpskija teritorija Srbije, oni su je nasilno otkinuli da bi je sutra pripojili nekoj budućoj „prirodno velikoj Albaniji”. Novi primer je ogroman pritisak na Makedoniju da prihvati cepanje na dva dela: zapadni (albanski) i istočni (makedonski), kao osnovu za „privremenu federalizaciju”, a suština je odvajanje zapadnog dela Makedonije i pripajanje Albaniji. Kao da su Makedonci tek danas suštinski shvatili razlog našeg odlučnog opiranja okupaciji i odvajanju Kosova od Srbije, suprotno Rezoluciji SB UN 1244, te da svaka druga orijentacija može izazvati nove deobe i otimačine. Skoplje je smatralo da će tu opasnost otkloniti priznanjem Kosova, zaboravivši da će mu se to vratiti kao bumerang. Ivanov je otputovao u Peštu da se ne bi sreo sa Hanom, čiji zadatak je bio da završi posao koji nedavno Mogerinijeva nije mogla (dovesti Zaeva na vlast). Za sada demonstriraju samo Makedonci koji su uz Gruevskog i Ivanova, a Albanci ćute, jer su instruisani da budu uzdržani da bi se lakše realizovala platforma iz Tirane. Otuda nije slučajno da su Srbi u Makedoniji uz Gruevskog. Možda Makedonci interno razmišljaju da povuku svoje priznanje Kosova, ali se plaše da ne izgube evropsku perspektivu kao strateško opredeljenje.

Svi relativno novi pokušaji teritorijalnih prekrajanja na Balkanu predstavljaju ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti. Zapad teško shvata da je posle 1999. narasla svest da postoji i alternativa boljeg i sigurnijeg opredeljenja. Svedoci smo te činjenice zbog prirodno lošeg stanja u EU. Silom nametnuto uređenje suženog pojma Balkana u suprotnosti je sa interesima i stvarnim željama njegovih naroda, pa je ostao potencijalno bure baruta. Sprečiti da eksplodira interes je svih u Evropi. Zar nije bilo dosta žrtava zbog imperijalnih i kolonijalnih ratova kroz vekove da bismo u 21. to ponavljali u korist bogatstva desetak oligarha u svetu, umesto da izgrađujemo pravednije društvo za sve, kao jedini ideal čoveka.

Izvor: Politika    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.