Na jugu Srbije osnovana zajednica albanskih opština

Izvor: Politika, 12.Sep.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jugu Srbije osnovana zajednica albanskih opština

Deo političkih stranaka Albanaca juče osnovao asocijaciju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, mada sednici nije prisustvovao nijedan odbornik iz Medveđe

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe juče su na zajedničkoj sednici odbornika formirali asocijaciju tri opštine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.

Kako je preneo Tanjug, sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se danas održavaju lokalni izbori. Sednici, na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština, nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka doneta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, od 114 odbornika, 74 je albanske nacionalnosti. Stranke koje su podržale inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca imaju 41 odbornika, a oni koji se protive 33.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonuza Musliua, Grupa građana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Destani, a na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Partije za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Musliu je novinarima nakon sednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština, a što se pre svega odnosi na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva...

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu s pravnim sistemom Srbije, Musliu je upitao „zašto ne bi bilo”, jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.

Musliu je agenciji Beta da je odluka o formiranju zajednice albanskih opština nastavak zahteva Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe s referenduma 1992. godine za poboljšanje njihovog položaja i za pripajanje Kosovu.

„Evropa ne bi trebalo da ima dvostruke standarde – drugačije za Srbe na Kosovu, drugačije za Albance u preševskoj dolini. Ako Srbija hoće u Evropu, mora da prizna sva prava Albanaca”, kazao je Musliu. On je rekao i da je jučerašnja odluka nastavak zahteva iz Končuljskog sporazuma 2001. godine i iz deklaracije albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medveđe 2006. godine.

Međutim, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je da podržava osnivanje asocijacije opština u kojima žive Albanci na jugu Srbije, ali da odbornici njegove partije iz skupština opština Preševo i Bujanovac nisu učestvovali na sastanku u Preševu o tome, zato što smatra da sednica nije bila dobro pripremljena. Haljimi je za agenciju Beta rekao da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa i dozvoljava formiranje asocijacija opština u Srbiji radi ostvarivanja zajedničkih interesa, zbog čega smatra da su „neprimerene preteće izjave republičkih predstavnika”.

Haljimi, koji je i jedan od dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da smatra da je „pre formiranja asocijacije opština u kojima žive Albanci, bilo potrebno da se takva odluka donese u skupštinama lokalnih samouprava”.

„Na skupštini u Preševu nisu učestvovali naši i odbornici Demokratske unije Albanaca, ali ipak skupština ima većinu i oni mogu da donesu odluku o formiranju asocijacije opština. U principu, asocijacija je potrebna, treba videti sve mogućnosti za unapređivanje položaja građana i Albanaca u ovim opštinama”, kazao je Haljimi.

S druge strane, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izjavio je da u briselskom dijalogu do sad nije pravljena paralela između severa Kosova i Metohije i tri opštine na jugu Centralne Srbije i da Albanci iz tih opština ni u jednom slučaju nisu bili predmet razgovora.

Stanković je Tanjugu rekao da građani Srbije albanske nacionalnosti uživaju i da će imati sva prava garantovana Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama. On je ocenio i da su pojedine političke partije pokazale ozbiljnost i zrelost time što nisu učestvovale u tom događaju i dodao da će Koordinaciono telo Vlade sprovoditi i dalje aktivnosti u skladu sa državnom politikom.

Đurić: Albancima treba posao, a ne konflikti

Albancima u Preševu i Bujanovcu treba posao, treba im sigurna budućnost, a ne put šovinizma i konflikta, koji može da rezultira samo većim iseljavanjem mladih Albanaca iz tog dela Vranjske kotline, izjavio je juče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je preneo Tanjug, Đurić je povodom formiranja asocijacije opština Preševa, Bujanovca i Medveđe poručio da će Srbija poštovati svoje zakone, da neće odgovarati na provokacije i da će istrajno i posvećeno širiti ljudska i narodna prava Albanaca, u skladu s važećim propisima. „Oni treba da budu most između srpskog i albanskog naroda, a ne moneta za potkusurivanje i instrument manipulacije neodgovornih političara iz naše južne pokrajine”, rekao je Đurić.

Omerović: Zloupotreba Nacionalnog saveta Albanaca

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je juče da deo političkih partija Albanaca s juga Srbije za sebe želi položaj koji nema nijedna nacionalna manjina u zemlji.

„To rade preko Nacionalnog saveta Albanaca i time zloupotrebljavaju ovu instituciju. Nigde u nadležnostima Saveta po zakonu ne piše da se bave pitanjem koja zadiru u teritorijalnu organizaciju države i povezivanje na nacionalnoj osnovi”, istakao je Omerović, preneo je Tanjug.

Omerović je istakao da je nedobronamerno dovođenje u vezu sporazuma iz Brisela i kopiranje nečeg što je tamo dogovoreno i pokušaj skretanja pažnje na sebe, kao i internacionalizacije problema koji i ne postoji.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.