Na Kosovu 64 osobe optužžene za korupciju, ministar među njima

Izvor: Blic, 15.Jun.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu 64 osobe optužžene za korupciju, ministar među njima

Tužioci na Kosovu optužili su 64 osobe, među kojima jednog ministra u vladi i 44 lekara, zbog toga što su uzimali mito da bi upućivali pacijente sa srčanim problemima na privatne klinike, saopštila je danas kancelarija državnog tužioca, javio je Rojters.

Reč je o najvećoj istrazi o potkupljivanju u zdravstvenom sektoru otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, dodaje britanska agencija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Neki lekari su primali mito od 500 evra od tih privatnih bolnica kako bi im uputili pacijenta kome treba ugraditi stent - navodi se u saopštenju, uz napomenu da su optuženi lekari potpisivali upute za privatne bolnice čak i za pacijente koji su već bili mrtvi.

Neki pacijenti su kasnije primljeni u druge bolnice, gde je konstatovano da im uopšte nije ugrađen stent, dodaje se u saopštenju.

Jedna od privatnih bolnica nije u određenom periodu imala licencu za rad i njeni lekari nisu imali dozvolu da izvode hirurške zahvate, navodi Rojters, dodajući da je u periodu od 2011. do 2014. godine oko 220 ljudi preminulo u dvema privatnim bolnicama koje su bile umešane u ovaj slučaj, ali da autopsije nisu izvedene.

Bivši ministar zdravlja, čiji su samo inicijali navedeni u saopštenju, ali za koga neimenovan izvor u kancelariji tužioca kaže da je sada ministar za prirodnu sredinu, optužen je da je potpisivao dokumenta koja su dvema privatnim klinikama donela prihode od 4,5 miliona evra, kako se navodi u optužnici.

Ministrova kancelarija nije bila dostupna za komentar, navodi britanska agencija, dodajući da se kosovski zdravstveni sistem ubraja u najgore u Evropi, a da je podmićivanje na Kosovu rasprostranjena pojava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Razbijen lanac korupcije na KiM: Lisice i bivšem ministru

Izvor: B92, 16.Jun.2016, 01:06

Tužioci na KiM optužili su 64 osobe, jednog ministra i 44 lekara, jer su što uzimali mito da bi upućivali pacijente sa srčanim problemima na privatne klinike...To je saopštila je kancelarija državnog tužioca, javio je Rojters...Reč je o najvećoj istrazi o potkupljivanju u zdravstvenom sektoru...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.