Mustafa: O predlogu Kurtija trebalo je prvo da se izjasni vlada

Izvor: RTS, 28.Feb.2020, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: O predlogu Kurtija trebalo je prvo da se izjasni vlada

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa, zamerio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju zbog toga što predlog o delimičnom i uslovnom ukidanju takse na proizvode iz centarlne Srbije i BiH nije prethodno razmotrala vlada.
Mustafa je uoči susreta sa Kurtijem rekao, da je predlog iznet sinoć trebalo razmotriti na sednici vlade pre objavljivanja.
Lider DSK >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da se sad treba baviti izričitim zahtevom SAD koje traže potpuno ukidanje taksi bez mera reciprociteta.
"Imamo izričit zahtev Sjedinjenih Država da se tarifa ukine, bez mera reciprociteta", rekao je Mustafi, uz napomenu da postoji i stav EU, koja je pozdravila Kurtijev predlog.
Mustafa smatra da predstavnici Prištine treba da razgovaraju sa predstavnicima međunarodne zajednice, SAD i EU, kako bi se našlo prihvatljivo rešenje za, kako je rekao, "obe strane".
Prihvatlivo rešenje je potrebno kako bi takse bile ukinute, ali i, kako je kazao, "prisilila Srbija da se odrekne svih necarinskih mera i kampanje koju vodi za odpriznavanje Kosova".
To bi, smatra Mustafa, otvorilo put za nastavak dijaloga i, kako je naveo, "uzajamno priznavanje".
"Mislim da još uvek imamo prostora da sednemo sa Pokretom Samoopredeljenje i vidimo sve mogućnosti, da nađemo rešenje koje čuva partnerstvo sa SAD i EU, jer izolovano Kosovo nema perspektivu ni budućnost", naveo je Mustafa u izjavi za TV Kljan Kosova.
On kaže da niti podržava niti je protiv Kurtijevog predloga za ukidanje taksi, ali da je svakako o tome trebalo prethodno da se izjasni vlada.
"Odluke se javno objavljuju tek nakon što ih odobri vlada", jasan je Mustfa.
Istakao je da bez obzira na to šta Kurti kaže, to je pitanje vlade, kao i činjenica da su SAD jasno poručile da ne prihvataju delimično i uslovno ukidanje taksi.
"U trenutku smo kada moramo da slušamo šta SAD govore, da održavamo partnerstvo sa njima i u tom duhu rešimo ovaj problem", naveo je Mustafa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mustafa zamerio Kurtiju: O ukidanju taksi prvo je trebalo da se izjasni vlada

Izvor: Blic, 28.Feb.2020

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, čija je stranka članica vladajuće koalicije, zamerio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju zbog toga što predlog o delimičnom i uslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH nije prethodno razmotren na vladi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.