Može li albanska opozicija da ugrozi Briselski sporazum

Izvor: Politika, 18.Nov.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li albanska opozicija da ugrozi Briselski sporazum

Protivnici dijaloga Beograda i Prištine nemaju snagu da na ulice Prištine izvedu više od 200 ljudi, kaže ministar za povratak Dalibor Jevtić

Odluka ustavnog suda Kosova da do kraja godine suspenduje deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ne dovodi u pitanje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, tvrdi premijer Kosova Isa Mustafa. Istovremeno opozicija se zalaže za jednostrano odbacivanje sporazuma iz Brisela i tim povodom je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za 28. novembar, kada kosovski Albanci proslavljaju Dan albanske zastave, zakazala protestni skup u centru Prištine.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova, ne očekuje da će tog dana biti održan masovni protest, jer, kako kaže, albanska opozicija nije pokazala snagu da na ulice izvede više od 200 ljudi.

„Uprkos pokušaju albanske opozicije da destabilizuje političke prilike na Kosovu, ne očekujem masovne proteste. Sve je to deo političke borbe i nije dobro što se dovodi u pitanje primena Briselskog sporazuma, jer se na taj način stvara prostor za manipulaciju. Premijer Kosova Mustafa je na poslednjoj sednici vlade rekao da će svi sporazumi biti sprovedeni u delo i siguran sam da će tako i biti. Nije logično da je Mustafa krajem avgusta u Briselu nešto potpisao što nije u skladu sa kosovskim propisima”, rekao je Jevtić za „Politiku”.

Da nije dobra odluka Prištine da na 60 dana suspenduje deo Briselskog sporazuma smatra predsednik Maršal fondacije u Austriji Volfgang Petrič koji smatra da Srbija treba da insistira da se sporazum sa Prištinom primeni. Nekadašnji specijalni izaslanik EU za Kosovo tvrdi da je neophodno da obe strane, u evropskom duhu, priđu jedna drugoj i pridržavaju se dogovorenog. Istovremeno, poručio je da je i EU u obavezi da, kao medijator u dijalogu, insistira na ispunjenju dogovora. „Uveren sam da se to tako vidi u Briselu i da ćemo i dalje imati napredak”, kazao je Petrič za Tanjug.

Dalibor Jevtić kaže da samo od Brisela zavisi kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, ali da pre toga mora biti održan sastanak na kome će EU sagledati šta je koja strana sprovela u delo. On napominje da je besmisleno da se krene u novu fazu dijaloga sve dok se ono što su pre svega dva premijera potpisala krajem avgusta u Briselu ne primeni.

Predsednik poslaničkog kluba Srpska lista u kosovskoj skupštini Slavko Simić podseća da je jedan od glavnih srpskih ciljeva  formiranje ZSO.

„Ono čega se mi pridržavamo, to je međunarodni sporazum, za koji mislim da ne sme biti doveden u pitanje. Očekujem da ustavni sud Kosova donese pozitivnu odluku po pitanju Sporazuma o ZSO. Ili da odbaci predlog o razmatranju kao da to nije ustavno pitanje i da taj sporazum vrati vladi i skupštini Kosova, jer po članu 113 ustava Kosova, predsednica Kosova nema pravo da međunarodni sporazum pošalje ustavnom sudu na mišljenje”, kazao je Simić.

Albansku opoziciju ne interesuje odluka ustavnog suda i ona je najavila da će blokirati svako skupštinsko zasedanje dok vlada ne povuče potpis sa briselskih sporazuma s Beogradom.„Mi ćemo blokirati svaku sednicu jer smo kao uslov za održavanje sednica postavili da vlada Kosova povuče potpise sa briselskih sporazuma. Do sada vlada nije dala nikakav signal da se povlači od sporazuma i zbog toga će naše delovanje ostati isto”, rekao je Konjufca, a prenosi „Koha ditore”.

On dodaje da je vlada Kosova uprkos protestima opozicije i 205.000 potpisa odgovorila cinizmom, nepoštovanjem, hapšenjima i policijskim nasiljem.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači doveo je juče u pitanje potpise prikupljene od strane opozicije protiv ZSO. On je za sajt „Kosova pres” rekao da će ako taj zahtev dođe u skupštinu Kosova, zahtevati proveru svih potpisa, jer on otvoreno sumnja da je reč o falisifikatima.

-----------------------------------------------------------

Žbogaru produžen mandat do 2017.

Evropska unija produžila je mandat specijalnom predstavniku Evropske unije na Kosovu i Metohiji, Samuelu Žbogaru do 28. februara 2017. godine, javljaju prištinski mediji. Žbogar je 2012. prvi put imenovan za predstavnika Evropske unije na Kosovu.

U jučerašnjem saopštenju EU se ističe da je Kosovo predstavljeno sa zvezdicom, te i da se time ne prejudicira stav o statusu Kosova, već da je u skladu sa Rezolucijom SB 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju kosovske nezavisnosti.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Srba u Rudaru zbog suspenzije ZSO

Izvor: Beta, 18.Nov.2015

Protest Srba u mestu Rudare kod Zvečana, zbog suspenzije sporazuma o Zajednici srpskih opština, završen je bez incidenata.Nije bilo govornika, a okupljeni su isticali da su zabrinuti za svoju bezbednost i da su nezadovoljni što je Ustavni sud Kosova suspendovao odluku o formiranju Zajednice srpskih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.