Možda i srpsko priznanje Kosova

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Možda i srpsko priznanje Kosova"

Ljubljana -- Potpredsednica vlade Kosova Edita Tahiri je, u Ljubljani, rekla da bi dijalog sa Srbijom možda mogao da dovede i do srpskog priznanja Kosova.

Ona je istakla da je cilj Kosova, u dijalogu sa Srbijom, da nađe način za rešavanje praktičnih pitanja koji bi žiteljima Kosova omogućio bolji život, a dijalog sa Srbijom je i "prilika da se promene trenutni odnosi između dve države".

Potpredsednica kosovske vlade je rekla i da Srbija "još od kraja rata negira suverenost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova na severu države i to nastavlja i nakon osamostaljivanja Kosova".

Edita Tahiri je rekla da Kosovo u pomenutom procesu "igra konstruktivnu ulogu, ne samo u postizanju dogovora, nego i u njihovom ostvarivanju, zbog čega Priština želi da vidi konkretan napredak na putu ka EU, najpre u obliku vizne liberalizacije, potom uspostavljanja ugovornog odnosa sa EU, a onda, u budućnosti, i dobijanja statusa države kandidata".

Potpredsednica kosovske vlade rekla je da će barikade kosovskih Srba biti odstranjene na mek i umeren način u koordinaciji sa međunardonim činiocima.

Edita Tahiri boravi u Sloveniji, gde je razgovarala sa šefom slovenačke diplomatije Samuelom Žbogarom o bilateralnim odnosima ove dve zemlje, približavanju Kosova evroatlanskim savezima, ali je centralna tema bio dijalog Beograda i Prištine.

Slovenački ministar spoljnih poslova je, na konferenciji za novinare održanoj u Ljubljani, rekao da Slovenija podržava Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama, kao i sve ostale države Zapadnog Balkana, dodavši da su odnosi Slovenije i Kosova jako dobri i prijateljski, da i dalje jačaju, a da je Slovenija i dalje najveći strani investitor na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.