Miščević: Prihvatanje Kosova u UN nije uslov

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Prihvatanje Kosova u UN nije uslov

Tanja Miščević izričito je odbacila spekulacije da je prihvatanje stolice u UN za Kosovo uslov našoj zemlji za otvaranje Poglavlja 35 u pregovorima sa EU.

Na pitanje novosadskog nedeljnog „Dnevnika“ da li je u tom poglavlju negde „zaglavljena“ stolica za Kosovo u UN, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU je rekla „ne, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i izričito ne“, istakavši da „sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom ne podrazumeva da Srbija mora da pristane na bilo šta drugo“.
Jedina obaveza Srbije jeste da ne ometa evropski put, odnosno međusobna obaveza i Beograda i Prištine je da jedni drugima ne ometaju put u EU, podsetila je Miščevićeva.
„Teško da je Srbija ta koja može da obezbedi ili omete članstvo bilo koga u UN. Poznato je da je za to potrebna saglasnost pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a Kosovo nema priznanje dve od njih, Rusije i Kine“”, rekla je Tanja Miščević.
Ona je napomenula da je 17. i 18. decembar, kada je sednica Ministarskog saveta EU u Briselu, prvi momenat za otvaranje Poglavlja 35, koje se tiče normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i Poglavlja 32 koje obrađuje finansijsku kontrolu.
Do tada ima dovoljno vremena da se donese i politička odluka i uradi sav tehnički posao, kazala je šefica našeg pregovaračkog tima.
U vezi sa uslovima Nemačke koje bi Srbija trebalo u tom pogledu da ispuni, Miščevićeva je navela da bi, prema njihovoj oceni, trebalo da dođe do zadovoljavajućeg stepena implementacije Briselskog sporazuma, „sve u uslovima kada već nekoliko meseci nema visokog političkog dijaloga, jer Beograd nema sagovornika iz Prištine, pošto nije formirana vlada“.
Izvor: tanjug
The post Miščević: Prihvatanje Kosova u UN nije uslov appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Potrebna dobra priprema za jedinstveno tržište

Izvor: Beta, 27.Okt.2014, 12:40

BEOGRAD, 27. oktobra 2014. (Beta) - Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je u ponedeljak da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja 1 o slobodnom prometu robe, već da je potrebna dobra analiza situacije i priprema za primenu propisa EU..."Problem nije sam tok pregovora,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.