Mirko Đorđević: SPC ne može da vrati Kosovo Srbiji

Izvor: Blic, 28.Okt.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirko Đorđević: SPC ne može da vrati Kosovo Srbiji

Publicista Mirko Đorđević kritikovao je večeras Srpsku pravoslavnu crkvu i njen odnos prema Kosovu nazivajući je "vodećom opozicionom snagom" u Srbiji, a patrijarha Irineja "vodećim opozicionarom".

"To što govori SPC o Kosovu je apsolutna besmislica. SPC ne može da vrati Kosovo Srbiji, već treba da se dogovori sa postojećim vlastima na Kosovu", rekao je Đorđević na tribini u Kuli, koju je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Vojvodine.

On tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da na severu Kosova na spornim prelazima sarađuju srpski i albanski kriminalci i ocenio da je to razlog zašto se ne dozvoljava uspostavljanje carinske kontrole na tim prelazima.

"Oni ne samo da neće albanske carinike na tim prelazima, oni neće carinike uopšte, već žele slobodan šverc, koji je vredan 100 miliona dolara godišnje", rekao je Đorđević.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je na skupu da ekonomsko uređenje u Srbiji nema nikakve veze sa neoliberalnim konceptom.

"Ovo je prevarantsko-pljačkaški koncept, a ne neoliberalni", ocenio je Žilnik i naveo nekoliko primera loših privatizacija u Srbiji.

Politikolog Pavel Domonji ocenio je da Srbija uopšte nije država, već "režim koji sjedinjuje najgore u sebi".

"Taj režim u sebi sjedinjuje demagogiju i oligarhiju", kazao je Domonji.

Prema njegovim rečima, ministarstva u Vladi Srbije su koncipirana po principu feuda i kontrolišu se po partijskim linijama.

Domonji je ocenio da je "besmislena" priča da decentralizacija može da dovede do dezintegracije Srbije i rekao da je decentralizacija "najintegrativniji" faktor, pošto podrazumeva preraspodelu moći i novca.

Ilustrujući koliko je Srbija centralizovana država, on je naveo primer opštine Paraćin koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu, pošto su izračunali da im je jeftinije da plaćaju zakup prostora u prestonici i jednog zaposlenog, nego da svako malo dolaze u Beograd po različite papire i na različite razgovore.

Nenad Živković iz Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju rekao je da "svaki dinar" javnih prihoda u Srbiji mora da prođe preko računa u Beogradu.

"A ne vredi da se na lokalne samouprave ili na pokrajinu prenesu nadležnosti, ako te nadležnosti nisu praćene finansijama", rekao je Živković.

Povezane vesti: Rasmusen: Nećemo dozvoliti da se na Kosovu vreme vrati nazad Zvonko Veselinović radi i s Haradinajem Srbi nastavili dežurstva na barikadama Vesli Klark: Kosovo nije srpska zemlja Euleks: Nema slobode kretanja s barikadama na putevima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.