Mirel: Pred Srbijom teške odluke

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Pred Srbijom teške odluke

Srbiji predstoje teške odluke u vezi sa Kosovom, rekao direktor za Zapadni Balkan EK Pjer Mirel, ocenjujući da Srbija može da ispuni uslove za dobijanje datuma. Delegacija srpskog parlamenta je u dvodnevnoj poseti poslanicima Evropskog parlamenta.

Direktor za Zapadni Balkan Evropske komisije Pjer Mirel izjavio je u Briselu na početku razgovora srpskih i evropskih parlamentarca da Srbiji predstoje teške odluke u vezi sa Kosovom, ali da je uveren da ona može da ispuni uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dobijanje datuma za početak pregovora.

Mirel, koji u okviru dvodnevnih razgovora delegacije Skupštine Srbije sa poslanicima Evropskog parlamenta zaduženim za zemlje Zapadnog Balkana predstavlja Evropsku komisiju, poručio je da Komisija ima visoka očekivanja od Srbije i da je uveren da je uslove Evropskog saveta za dobijanje datuma početka pregovora moguće ispuniti.

"Srbiju očekuju teške odluke u vezi sa Kosovom", ukazao je Mirel, ali i naglasio da je Komisija impresionirana dosadašnjim naporima vlasti da se pronađe rešenje za taj problem, ali i rezultatima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i radom na regionalnom pomirenju.

Skup je, na zahtev izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina, počeo minutom ćutanja povodom godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića. Kacin, koji je podsetio na desetogodišnjicu atentata, ocenio je da je Đinđićeva smrt bila težak gubitak za celu Evropu.

Razgovori u Evropskom parlamentu počeli su popodne, a uz parlamentarnu delegaciju Srbije, koju kao predsednica Odbora za evropske integracije predvodi Milica Delević, u Brisel su doputovali i ministar pravde pravde Nikola Selaković i šef kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

Pajević je ukazao i da je, uprkos krizi i teškoćama na putu Srbije ka EU, 66 odsto građana Srbije za to da se reforme sprovedu bez obzira na to što je to obaveza na putu ka EU, dok 62 odsto smatra da se problem Kosova mora rešiti, čak i da to Unija ne traži.

Selaković je evropske poslanike informisao o naporima svog ministarstva da ispravi greške počinjene tokom mandata prethodne Vlade i sprovede reformu pravosuđa do kraja.

Najavio je da će se nacrti novih strategija za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije za narednih pet godina naći pred skupštinom već krajem ovog meseca.

Ministar Selaković predočio je velike napore Vlade da se, u saradnji s Evropskom komisijom i drugim međunarodnim organizacijama, poprave greške ranije faze reforme pravosuđa, dok je Pajević ukazao na reforme i druga nastojanja Vlade Srbije da ispuni uslove na putu ka prijemu u EU.

Važni sastanci u Evropskom parlamentu

Milica Delević je uoči početka skupa rekla Tanjugu da su takvi sastanci važna šansa da se poslanici EP upoznaju sa naporima koje Srbija čini u reformama i dostizanju evropskih standarda na čitavom nizu polja, od pravosuđa do poljoprivrede.

"Ovo je prilika da sagledamo dokle smo došli i kakvi nas izazovi čekaju", rekla je Delevićeva. Ona je naglasila da je bitno da Srbija počne pregovore o članstvu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ukazao je na odugovlačenje i prepreke koje je Evropska unija postavila u približavanju Srbije EU, ocenivši da se reforme sprovode sporo, a da je teško rešiti dubok kosovski problem.

Više poslanika iz delegacije Srbije je predočilo da je više od dve trećine sastava Skuštine Srbije podržalo rezoluciju o Kosovu, koja je temelj stava srpske strane u pregovoima s kosovskom.

Od narodnih poslanika, današnjem skupu prisustvovali su Laslo Varga, Jadranka Joksimović, Dijana Vukomanović, Mladen Grujić, Mira Petrović, Jelena Trivan, Slobodan Samardžić, Ivan Andrić, Biljana Pantić Pilja i Slavica Saveljić.

Rumunski evroposlanik Viktor Boštinaru je ukazao na važnost rešenja za Kosovo kao osnove za pomirenje Srba i Albanaca i svih u regionu, istakavši da je zadovoljan što se uspešno sprovodi dogovor Beograda i Bukurešta o poboljšanju položaja rumunske manjine u Srbiji.

Tema sastanka u Evropskom parlamentu je i položaj manjina, tako da je poslanik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Laslo Varga istakao napredak u procesu srpsko-mađarskog pomirenja.

Razgovori u Evropskom parlamentu nastaviće se i sutra, nakon čega će evropska delegacija doneti zaključke o napretku Srbije na evropskom putu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.