Mihajlović i Janjić: Tezga Vokera, nema opasnosti

Izvor: N1 televizija, 10.Maj.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović i Janjić: Tezga Vokera, nema opasnosti

Viljam Voker je lobista od prvog dana, nekada je radio za potrebe SAD, sada kao penzioner radi tezgu za Kosovo. To mu je dodatni posao i ne vidim veliku opasnost od njegovih izjava, kaže direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović.

Mihajlović smatra da i Madlen Olbrajt, kao i Voker, spada u gerijatriju u politici i da  je njihovo pojavljivanje zbog unutrašnje upotrebe na Kosovu.

"Pre svega zbog izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Tači koji je srušio vladu pokušava da aktiviranjem starih prijatelja obezbedi podršku birača, priča o velikoj Albaniji se aktivira za unutrašnje potrebe. Ta priča budi ekstremizam, violentne Albance koji žive loše, budi ekstremizam u Albaniji i Makedoniji i ta ideja nikada nije zamrla. Opasna je, ukoliko bi krenulo ostvarivanje značila bi rat, došlo bi do raspada Makedonije, problema u Grčkoj, Crnoj Gori", smatra on.

Podsetimo, bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da ima projekat za ujedinjenje Albanaca - na Kosovu, Albaniji i u dijaspori.

Voker je, govoreći na svečanosti 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, čiji je predsednik Ramuš Haradinaj, rekao da od 1999. godine često dolazi na Kosovo, "sa jednim ciljem, da Kosovo nastavi sa koracima koje svi čekaju od 1999. godine".

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da se Voker ponudio Alijansi za budućnost Kosova da im pomnogne. Kaže da Voker nema neku realnu moć i da je više brend koji govori o prošlosti.

"Ne znam koliko je to pametno, ali njihov novac, njihovo ulaganje. Brine pokušaj Vučića da napišu novu istroiju i to zabrinjava, Račak se dogodio i nema spora, jasno je da je da na osnovu izveštaja Vokera Olbrajt pritisla Klintona. Njegov izveštaj je bio glavni argument za bombardovanje, ne može se očekivati da ćemo preispitivanjem i diskreditacijom pokazati da je cela intervencija bila zasnovana na laži, to je bila vojna procena. Srbija neće ništa izgubiti, a neće ništa ni dobiti. Lepo zvuči propagandno napasti Vokera, ja mislim da je važnije nešto drugo, možda možemo da promenuimo taktiku da budemo proaktivni", rekao je Janjić.

Mihajlović ipak smatra da je priča o angažovanju Medlin Olbrajt i Martija Ahtisarija u pregovorima u Briselu spin, dok se o mogućem Vokerovom angažovanju ne zna ništa, sem onoga što je sam izjavio. Navodi da je 1999. godine na Kosovo kao obaveštajac SAD.

"Priča o Račku je potpuno jasna, posmatrali su je ljudi iz OEBS-a, snimila je TV ekipa, imamo danima posle operacije u albanskim medijima čitulje borcima. Vokerova uloga je bila jasna, iskoritsio je slabost srpske policije koja se povukla, Danica Marinković koja je istraživala je bila pod paljbom pa se povukla. To je bio medijski cunami koji niko nije mogao da izdrži, mislim da je presudna stvar bila odlazak Blera u SAD. Nema sumnje da je taj događaj bio čista policijska akcija, pa Haški tribunal je to skinuo sa optužnice", rekao je Mihajlović.

Pad kosovske vlade odlaže pregovore u Briselu

Govoreći o padu Vlade Kosova, Janjić je rekao da je to očekivano već tri-četiri meseca, kao i da je jedan od razloga za to slabljenje premijera Ise Mustafe.

"Mustafa nije želeo da popusti i da da jake pozicije Tačiju, osnovni razlog je kalkulacija Tačija da je dovoljno ojačao i da može da postigne dobar rezultat. Nestabilno je na Kosovu, treba videti rezultate, da ne bude posle još šira koalicija. Postoji dogovor da dok traju izbori nema pregovora u Briselu".

Mihajlović je saglasan da je vladu srušio Tači i dodaje da pad vlade znači da se dijalog sa Beogradom odlaže do jeseni.

"To znači da nijedan dogovor neće biti ispunjen, nema ništa od ZSO, to znači da je Tači odlučio da je prošla vrednost Mustafe. Brisel se tu mnogo ne pita, uklješten je između ucena Prištine. Pitanje je da li će ravnoteža Samoopredeljenja sa Haradinajem, s druge strane su Tači i ostali, pitanje je ko će pobediti. Nisam optimista kada je u pitanju nastavak pregovora, mislim da smo daleko od finalnog dogovora", zaključio je Mihajlović.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.