Mihajlović: Vreme je da se kosovska politička elita povuče

Izvor: N1 televizija, 03.Avg.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Vreme je da se kosovska politička elita povuče

Novinar i urednik Radio Beograda Milivoje Mihajlović smatra da bi Srpska lista trebalo da uđe u Vladu Kosova, ma ko je formirao, jer je to jedini način da Srbi sede za stolom gde se donose odluke. Takođe veruje da je došlo vreme da se trenutna kosovska politička elita povuče i da će pokret Samoopredeljenje u dogledno vreme preuzeti vlast na Kosovu.

Verifikovanjem mandata svih 120 poslanika, oko podneva je zaključena konstitutivna sednica Skupštine Kosova. Popodne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je bio zakazan i nastavak sednice, ali će ona ipak biti nastavljena sutra kada bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednik parlamenta. Srpska lista najavila je da će glasati za njihov izbor.

Mihajlović je u Danu uživo TV N1 rekao da očekuje da će Srpska lista ući u vladu, naročito ako kabinet formira koalicija oko aktuelnog predsednika Kosova Hašima Tačija. To je, prema njegovim rečima, jedini način da se utiče na odluke budući da delovanjem u opoziciji predstavnici Srba ne bi imali dovoljno snage da izguraju neke odluke.

“Ukoliko Tačijeva koalicija formira većinu biće tanka, i mogu samo uz pomoć Srba. U tom trenutku 'akcije' Srpske liste su velike, skupe… Mogu da sednu, da se dogovore oko rešavanja mnogih problema. Na prvi pogled nije najpovoljnije da Samoopredeljenje formira vladu, tu Srpska lista neće moći mnogo da utiče, ali će dugoročno moći da računa na savezništvo sa njima jer svi vide da Samoopredeljenje dolazi i da će dugo vladati”, ističe on.

Mihajlović ocenjuje i da tzv. ratnoj koaliciji Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja ne odgovaraju novi izbori, jer će sigurno osvojiti manje glasova, dok je pokret Samoopredeljenje, s druge strane, u naletu i pokušava da isprovocira novi izlazak na birališta, siguran u to da će osvojiti ubedljivu većinu.

Podseća da Samoopredeljene jeste ultraradikalna stranka po nacionanim pitanjima, ali i kada je reč o borbi protiv korupcije i oranizovanog kriminala, što je, kako kaže, “muzika za uši” za najveći deo albanaca na Kosovu. Ističe pritom da podzemljem na Kosovu vladaju upravo bivši komandanti OVK za koje postoji velika mogućnost da se nađu na optuženičkoj klupi novoformiranog Specijalnog suda u Hagu.

“Tači neće tako lako pustiti vlast i boriće se do kraja. Bojim se da će cela priča da se završi u oktobru, spajanjem parlamentarnih i lokalnih izbora”, očekuje gost Dana uživo.

Mihajlović ocenjuje i da je Zapad “skapirao da gubi vreme” sa aktuelnom političkom elitom u Prištini koja je 15 godina davala prazna obećanja, a od 35 milijardi evra, koliko se u tom periodu slilo u pokrajinu, korist nemaju građani već samo bivši komandanti OVK.

Ukazuje i na to da je Samoopredeljenje na neki način ublažilo svoje stavove o briselskom dijalogu, te da se sada zalažu za unutrašnji dijalog Albanaca i Srba na Kosovu, ali ističe da je takav dijalog nemoguće sprovesti bez koordinacije kosovskih Srba sa Beogradom, što im niko ne može zabraniti.

Mihajlović je istakao i da se na Kosovu ciklično ponavljaju nasilje i osveta Srba i Albanaca, te da je zadatak elita da se to prekine. “Ne može da se prekine dok ekstremisti ne odu iz procesa političkog odlučivanja. Dokle god su ekstremisti tu, neće biti reda”, strahuje on.

Smatra da je zato došlo vreme da i Srbi i Albanci priznaju da su jedni drugima naneli mnogo zla, i da s dođe do rešenja koje će biti pravedno, jer danas nije moguće postići rešenje kojim ćete onog drugog prevariti.

Mihajlović veruje i da je međunarodna zajednica uvidela da ne može da natera Srbiju da prizna Kosovo, i da je više od 100.000 Srba i dalje u pokrajini bez obzira na to što su do sada preživeli sve – i pritiske, i nasilje, i bombardovanje, i egzoduse.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mihajlović: Samoopredeljenje u naletu na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 03.Avg.2017

Novinar i urednik Radio Beograda Milivoje Mihajlović smatra da bi Srpska lista trebalo da uđe u Vladu Kosova, ma ko je formirao, jer je to jedini način da Srbi sede za stolom gde se donose odluke. Takođe veruje da je došlo vreme da se trenutna kosovska politička elita povuče i da će pokret Samoopredeljenje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.