Mihajlović: Tihi diplomatski rat za Kosovo i Metohiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2011, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Tihi diplomatski rat za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da su prištinske privremene vlasti izdvojile veliki novac za obnovu akcije za priznavanje Kosova, ali da to što su Benin, Niger i Gvineja poslednjih dana priznale Kosova nije ni veliki, ni ozbiljan korak ka nezavisnosti.

"To su manje zemlje i njihovo priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova je pre svega posledica pritisaka lobija sa zapada, dok je nosilac tih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Prištini Bedžet Pacoli, koji u tu svrhu troši mnogo novca. U suštini, među tim zemljama nema ključnih država koje su važne za odlučivanje u svetskim razmerama", rekao je Mihajlović u intervjuu "Politici".

On je podsetio da su "sve ekonomski i politički jake zemlje, saveznici te 'nezavisnosti', priznale Kosovo odmah", ali da to nisu uradile sve druge važne zemlje, u Latinskoj Americi, Rusija, Indija, Kina...

"To su ozbiljne zemlje, sa rastućim ekonomskim i političkim uticajem i njihove vlade znaju da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo ozbiljno kršenje međunarodnog prava", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, suštinski, o statusu Kosova i Metohije će, ipak, morati da se raspravlja u UN. "Ujedinjene nacije moraju voditi računa o međunarodnom pravu, u protivnom svet bi bio doveden na ivicu haosa, jer bi se u svim delovima sveta otvorilo po nekoliko 'Kosova'".

"Naša kontraakcija traje od dana proglašenja nezavisnosti Kosova i odvija se nesmanjenim tempom. Imamo stalne kontakte sa zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali i sa onima koje su priznale, i lobiramo za to da se problem reši dijalogom, da se o statusu raspravlja u UN, a ne da se tim nekim unilateralnim aktima menja situacija na terenu", kazao je Mihajlović.

U suštini, istakao je on, "to je tihi diplomatski rat za Kosovo i Metohiju" - s jedne strane Priština i jake zapadne zemlje, s druge strane naša diplomatija.

"Za sada pobeđujemo u tom 'ratu'. Naše Ministarstvo spoljnih poslova vodi zaista ozbiljnu akciju i ta akcija je urodila plodom", smatra Mihajlović.

"Ako se sećate, bilo je pretpostavki iz evropskih centara moći i iz SAD da će u prvih mesec dana posle proglašenja nezavisnosti 100 zemalja priznati Kosovo i to je bilo na neki način tretirano kao sigurno obećanje, a to se nije desilo. Ipak, najvažnije je da status Kosova i Metohije ne može, niti će ikada moći da se rešava bez Srbije", istakao je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.