Merkelova - dobre i loše vesti

Izvor: B92, 24.Avg.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova - dobre i loše vesti

Beograd -- Srbija dan posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel analizira poruke koje je jedna od najmoćnijih žena evropske politike poslala iz Beograda.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je zadovoljan što je Nemačka podržala evropske integracije Srbije.

Sa druge strane, Jeremić ističe da je, nažalost, saglasnost Beograda i Berlina po pitanju Kosova daleko manja.

Jeremić je istakao i da nije došlo do približavanja stavova Srbije i Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po pitanju Kosova, osim u stavu da treba sačuvati mir i stabilnost na teritoriji pokrajine i da jednostrani potezi ne vode rešenju problema.

Obnoviti pregovore sa Prištinom, Euleksu omogućiti rad na celoj teritoriji Kosova i ukinuti paralelne strukture vlasti na severu Kosova, bila je krajnje jasna Angela Merkel.

Zvanični Beograd nije iznenađen zahtevima nema;ke kancelarka. To se moglo naslutiti iz ranijih poruka koje smo dobijali, možda je samo oštrina zahteva za ukidanje institucija na severu Kosova nešto što nije očekivano baš u toj meri, kaže ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

"Tako da je taj zahtev nešto što rukovodstvo Srbije u ovom trenutku apsolutno ne može da prihvati. Oni imaju neke svoje proračune i bojim se da je jedan da mi zbog kandidature i želje da uđemo u Uniju popuštamo u svemu, upoziorili smo, ali na\alost nema;ka strana ostala pri svojim tvrdim stavovima", rekao je Visković.

Visković prenosi da je svoje sagovornike u Berlinu više puta podsetio da je Zapadnoj Nema;koj trebalo 20 godina da uspostavi kakve/takve odnose sa Istočnom Nemačkom, pri tome da nisu priznali jedni druge, a da se od Srbije traži da to učini za dve godine. Ni Viskovićevog prethodnika u Berlinu, bivšeg amasadora Ognjena Pribićevića, nisu iznenadile poruke nemačke kancelarke.

"Bojim se da pred Srbijom predstoji te\ak period. Period u kome ovakve poruke iz Brisela, Londona, Va[ingtona... mislim da 'emo trebati mnogo diplomatske veštine i pameti da iznađemo re[enje za ova pitanja, posebno kada je sever Kosova u pitanju... bilo koja buduća vlada", kaže Pribićević.

Poruke su došle sa dovoljno visoke pozicije da se mogu smatrati neformalnim stavom Evropske unije o Kosovu i postavljanjem uslova Srbiji – EU ili Kosovo, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Izjave Merkelove jasan su znak da Evropa očekuje da se na Kosovu primeni Ahtisarijev plan i da se sada pred Srbiju postavlja dilema: nastaviti politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova ili promeniti politiku ukoliko želimo u Evropsku uniju.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.