Meri Vorlik dočekana pesmom „Vidovdan”, a ispraćena buketom cveća

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meri Vorlik dočekana pesmom „Vidovdan”, a ispraćena buketom cveća

Protest SRS-a u skupštini zbog sednice grupe prijateljstva sa SAD, povodom 130 godina srpsko-američkih odnosa

Početak svečane sednica grupe prijateljstva sa SAD, povodom 130 godina srpsko-američkih odnosa, u kojoj nema nijednog radikala, u srpskom parlamentu obeležio je protest radikala. Poslanici SRS-a „dočekali” su gošću američku ambasadorku Meri Vorlik, ispred sale, transparentima, ali i pesmama „Vidovdan”, „Srpska se truba s Kosova čuje”, blokirajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ulaz. Sastanak je, ipak, počeo, a radikali su još dvadesetak minuta pevali ispred vrata, a potom su se razišli.

Transparenti su bili ispisani na srpskom, „NATO zločin”, „20 godina zločina SAD nad Srbima”, „Ubice, prestanite da ubijate Srbe na Kosovu i Metohiji”, „Decu vam nećemo oprostiti”, ali i na engleskom: „Bladi Meri”. Pored pomenutih pesama, sa mobilnih telefona, mogla se čuti ruska himna, a pevalo se i „Bože pravde” i pesme u slavu Vojislava Šešelja.

Kako je bilo onima iza zatvorenih vrata dok su radikali protestovali? „Pa, debela su vrata, slabo se čulo, a i nije dugo trajalo”, preneo nam je jedan učesnik sastanka. Po mišljenju našeg sagovornika „ambasadorki je sve to bilo čudno, ali nije se ljutila, pa se i nasmejala kada joj je Riza Halimi rekao u šali, da ’sad može da kaže da su i nju dočekali s pesmom u Srbiji’.” Bilo je, kako smo čuli, i šaljivih predloga upućenih ambasadorki Vorlik da i ona, kao neke njene kolege u drugim zemljama, zatraži dodatak na platu zbog uslova rada. Posle ovog ćaskanja prešlo se na svečaniji deo, na podsećanje na prijateljstvo dve zemlje, a radikali su se obratili novinarima.

Boris Aleksić (SRS) je optužio vlast i Borisa Tadića, predsednika republike, da im je cilj da predaju Kosovo i Metohiju, te da je „ambasadorka Vorlik došla ovde da im prenese instrukcije kako da zajedničkom akcijom uklone barikade na severu Kosmeta”.

Vlajko Senić (URS), predsednik grupe prijateljstva, rekao je novinarima da su članovi grupe „obeležili 130 godina bilateralnih odnosa između Srbije i SAD”. Senić je kazao, kako je „ovo bio dobar povod da se svi zajedno podsetimo da su naši odnosi u najvećem delu prošlosti bili više nego dobri, da smo bili strateški partneri, da smo uvek delili iste vrednosti, te da će vreme pred nama doneti još čvršće prijateljstvo, kakvo smo imali u prošlosti”. Na radikalske optužbe, kako je rekao, nije imao komentar.

Kad je ambasadorka Meri Vorlik napuštala parlament, u pratnji domaćina, sa ogromnim buketom belog cveća, radikala nigde nije bilo.

M. Čekerevac

objavljeno: 20.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.