Marković (SPS): Izjava Sonje Biserko štetna, ali bezopasna

Izvor: Politika, 29.Okt.2015, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković (SPS): Izjava Sonje Biserko štetna, ali bezopasna

Ocenu direktorke Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji da će kulturna baština na Kosovu biti zaštićenija ako Priština uđe u Unesko, istoričar i potpredsednik SPS-a naziva „novim horizontima biserkizma”Da li bi izjavu Sonje Biserko da će prijem Kosova u Unesko doprineti boljoj zaštiti tamošnje kulturne baštine predstavnici Prištine mogli da iskoriste kao argument za svoju kandidaturu u tu organizaciju? Iako je teško zamisliti da kosovske diplomate promaše ovaj retorički penal, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Predrag Marković, istoričar i potpredsednik SPS-a, smatra da to neće nauditi diplomatskim naporima Beograda da spreči članstvo Kosova u organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji je, kako prenosi Beta, juče izjavila da „ne razume (srpsku) kampanju protiv ulaska Kosova u Unesko” jer je, kako je kazala, „regionalna saradnja ključna za ulazak zemalja Balkana u EU”. Ističući kako pod tim prvenstveno misli na saradnju Srbije s Kosovom, ona je dodala da bi svrstavanje svih balkanskih zemalja „na istu stranu” smanjilo „mešetarenje velikih sila”.

„Ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština bila bi bolje zaštićena, a Unesko nije samo kultura, već i obrazovanje i nauka. Ova politička garnitura nije spremna da bude konsekventna onome što radi u Briselu. Pa oni su potpisali Briselski sporazum”, rekla je Biserko.

Ovu izjavu Sonje Biserko kritikovao je Predrag Marković, istakavši da je ona izjavom o „srpskoj baštini na Kosovu postavila nove horizonte biserkizma”.

Upravo je Marković pre dva dana rekao da Srbija treba da „ratuje, ali ne puškom, već ekonomski, diplomatski, da dokažemo da samo mi možemo da čuvamo tu baštinu”, jer Kosovo „nema nikakav kapacitet da zaštiti srpsku baštinu, nema kustose, nemaju restauratore”. Upitan može li izjava Sonje Biserko da naškodi takvim diplomatskim naporima Srbije za sprečavanje prijema Prištine u Unesko, on kaže – „više ne”.

„Javnost se začudila kada je gospođa Biserko podržala kao svedok hrvatsku optužbu protiv Srbije za genocid kao doprinos pomirenju. Ali, ni Hrvatskoj nije pomogla njena mnogo aktivnija podrška. Međutim, ovo je samo poslednji biser dugačke i plodne karijere posvećene blaćenju svoje zemlje”, izričit je Marković.

------------------------------------------------------------------------

Poziv Novaku Đokoviću da potpiše peticiju

Organizatori internet peticije „No Kosovo Unesco” pozvali su najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića da ih podrži svojim potpisom. U otvorenom pismu prvom reketu sveta njegov potpisnik Filip Filipi Janković, predsednik organizacije „28. jun”, navodi se da je danas „teška stvar ne trpeti nepravdu i stajati na strani istine”.

„Razumem da vi morate zadržati svoj apolitični stav, i da su vaši kritičari nestrpljivi i čekaju da napravite i najmanju grešku u tom pravcu. Ipak, vremena su takva da čovek mora, bez obzira na teškoće i posledice odluka, da deluje u skladu sa svojim instinktima i moralom”, navodi se u molbi Đokoviću da potpiše i podeli peticiju.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.