Marinika Tepić: Situacija zrela za ostavku Marka Đurića

Izvor: N1 televizija, 15.Jan.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinika Tepić: Situacija zrela za ostavku Marka Đurića

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evrointegracije u Skupštini Srbije, Marinika Tepić, smatra da je vreme da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, podnese ostavku.

Marinika Tepić je u gostujući u Novom danu televizije N1, podsetila da je juče u vozu za Kosovsku Mitrovicu bio nekadašnji portparol ekstremno-desničarskog pokreta 1389 Miša Vacić, koji je delio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vizit karte na kojima stoji da je savetnik direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Zato se, kako kaže, juće oglasila kao narodna poslanica i pozvala Đurića da podnose ostavku, budući da je posle prvobitne reakcije javnosti, tvrdio da Vacić ne radi u Kancelariji za KiM, pa da radi, ali da nije njegov savetnik, da bi se na kraju ispostavilo da je legao.

“Situacija je zrela za ostavku Marka Đurića, imajući u vidu da je, prema mojim saznanjima, Vacić još uvek u uslovnom režimu. Nekome je uslovna sloboda ograničena do februara, a trenutno radi kao državni činovnik”, upozorava ona i dodaje da ne zna šta još treba da se desi da bi bilo koja Đurićeva izjava više bila kredibilna i pita se može li njemu više da se veruje.

Tepić smatra i da je voz koji je juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu da bi iz bezbednosnih razloga bio zaustavljen u Raškoj, provokacija i da je bilo neverovatno očekivati da neće biti reakcije Prištine i da će voz neometano stići na Kosovo. Vlada Srbije je, prema njenoj oceni, sigurno računala na odgovor druge strane.

U Srbiji ne postoji pravna sigurnost

Pre nedelju dana pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta predstavljen je godišnji izveštaj o napretku Srbije na putu evrointegracijama. Evropski parlament pozvao je Beograd da usaglasi spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije, uključujući i politiku prema Rusiji.

Marinika Tepić ističe da će se bez obzira na to što je izvestilac Dejvid Mekalister već podneo izveštaj, svi događaji koji su se od tada dogodili i koji će se dogoditi do marta kada Evropski parlament bude usvajao izveštaj o Srbiji, uzeti u obzir i da će putem amandmana biti uključeni u konačnu rezoluciju.

Ona kaže da je za nju poptuno razočaravajuć zaključak iz Mekalisterovog izveštaja da u Srbiji ne postoji pravna sigurnost. “Ono što proističe iz (pregovaračkih) poglavlja jeste usaglašavanje zakondavnog okvira, i uglavnom je svedeno na zakone i izmene Ustava. Imamo strašne probleme sa primenom propisa, i sa nadzorom izvršne vlasti”, ističe ona.

U tom smislu je važna tačka 11 Mekalisterovog izveštaja koja je, kako kaže, gotovo cela posvećana radu parlamenta i gde je izneta kritika na račun usvajanja zakona po hitnom postupku. “Isto tako vidite da je kritika upućena i u manjkavost nadzora zakonodavne vlasti nad izvršnom”, navodi Tepić i podseća da je opoziciji često uskraćena mogućnost da članovima Vlade postavlja pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu, a kada se to i dogodi, dolazi do zamene uloga gde su poslanici ti koji bivaju preslišavani, napdani i okrivljeni.

Uverena je, kako kaže, da to nije slučajno i da se u Skupštini Srbije namerno pravi atmosfera koja bi trebalo da stvori utisak da su jedni koji se ozbiljno bave sudbinom građana ljudi iz izvršne vlasti.

LSV će uskoro razgovarati sa Jankovićem o izborima

Marinika Tepić je rekla i da je lično ohrabrena najavom zaštitnika građana Saše Jankovića da će se kandidovati na predsedničkim izborima, ali da će konačnu odluku o podršci LSV-a njegovoj kandidaturi doneti stranački organi.

“Svakog dana se očekuje sastanak gospodina Jankovića sa delegacijom LSV-a, da se porazgovaramo o elementarnim stvarima koje se tiču našeg biračkog tela”, najavila je Tepić izrazivši uverenje da će se stranka ubrzo nakon toga izjasniti o podršci Jankovića.

Ističe da je normalno da ligaši traže minimum standarda kada je reč o Vojvodini. “Stoga je prirodno da sa bilo kim uvek razgovarmo o Vojvodini. To je naša krovna politika, to je za nas jako bitno, dokle god imamo Srbiju kao jednu izbornu jedinicu, gde ste naterani da ulazite u koalicije, dotle će to biti problem. Ne mogu da se setim da je aktuleni predsednik ijednom pomenuo reč Vojvodina”, kaže Marinika Tepić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Marinika Tepić: Ohrabrena sam kandidaturom Jankovića

Izvor: N1 televizija, 15.Jan.2017

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evrointegracije u Skupštini Srbije, Marinika Tepić, smatra da je vreme da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, podnese ostavku...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.