MSP: Srbija će nastojati da spreči članstvo Kosova u Unesko

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Srbija će nastojati da spreči članstvo Kosova u Unesko

Još nema zvanične potvrde iz Uneska da je zahtev za prijem Kosova u ovu organizaciju stigao, a ukoliko bude potvrđeno da je taj zahtev upućen Srbija će nastaviti sa aktivnostima kako bi sprečila članstvo Kosova, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.Kako ističu u Ministarstvu, svako razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko ne samo što bi predstavljalo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 (1999), već bi imalo i izrazito negativan uticaj na aktuelni dijalog Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i Prištine u Briselu. "Republika Srbija će svim raspoloživim diplomatskim sredstvima nastojati da, imajuvidu neprihvatljivost ovog zahteva sa pravnog, političkog i kulturnog stanovišta, spreči članstvo Kosova u Unesku", ističe se u odgovoru na pitanje Tanjuga povodom medijskih navoda da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo. Kako je navedeno, Srbija će nastaviti sa aktivnostima usmerenim ka obezbeđivanju pune primene rezolucije Saveta bezbednosti 1244. Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je prošle nedelje objavio na svom Tviter nalogu da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Unesko.On je dodao da na Kosovu očekuju da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.To je naišlo na oštre kritike zvaničnika u Beogradu, a šef diplomatije Ivica Dačić napomenuo je da to "nije otvaranje vrata za stolicu u Ujedinjenim nacijama". "Rec je o klasičnom izvrtanju dogovora s Prištinom koji smo poslednji put postigli u Briselu, uradićemo sve što možemo, tražićemo da eksperti daju mišljenje", rekao je Dačić za Kurir.Oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, rekavši da Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član Unesko i da će boriti protiv toga.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srbija će nastojati da spreči članstvo Kosova u Unesku

Izvor: RTS, 20.Jul.2015

Još nema zvanične potvrde iz Uneska da je zahtev za prijem Kosova u ovu organizaciju stigao, a ukoliko bude potvrđeno da je taj zahtev upućen Srbija će nastaviti sa aktivnostima kako bi sprečila članstvo Kosova, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.