MARKO ĐURIĆ: O Kosovu razgovaramo kao o najvažnijem pitanju!

Izvor: Kurir, 02.Avg.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARKO ĐURIĆ: O Kosovu razgovaramo kao o najvažnijem pitanju!

ZVEČAN - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da najviše državno rukovodstvo o Kosovu razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da nađe najbolje rešenje koje će građanima omogućiti "ne samo opstanak nego i snaženje".

"Srbija mora da otvori širok i ozbiljan dijalog u dugoročnoj strategiji o Kosovu. U tom dijalogu moraju da učestvuju najumnije glave, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Akademiju nauka, slobodnomisleći ljudi, predstavnici crkve, univerziteta i svi koji imaju nešto da kažu o ovom problemu", rekao je Đurić televiziji Most iz Zvečana.

Đurić je, povodom formiranja vlade u Prištini, naglasio da je važno da Srbi uzmu učešće u tom procesu kako bi što više poluga uticaja držali u svojim rukama.

"Kada su izbori održavani, mi smo jasno rekli da to nisu bili izbori na kojima se biralo između različitih stranaka već su to bili izbori na kojima smo se borili i donekle uspeli da stvorimo političke preduslove da imamo više uticaja kao Srbija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Povodom izjave kosovskog premijera Hašima Tačja da vlada u Prištini može biti formirana bez liste Srpska, on je rekao da je to politički nerealno i da je "suprotno demokratskim standardima i principima koji moraju da postoje u južnoj srpskoj pokrajini", a i suprotno važećim zakonima i u suprotnosti s normalizacijom odnosa Srba i Albanaca na Kosovu.

Đurić je poručio predstavnicima međunarodne zajednice da "ništa što ugrožava osećaj sigurnosti srpskog naroda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije prihvatljivo kao rešenje".

"Beograd ne razmišlja ni teorijski da prihvati rešenje koje ne bi zadovoljilo brige građana vezane za glavni most na Ibru.

U Briselu smo se dogovorili da se ništa u vezi s Parkom mira ne menja, on stoji i stajaće i dalje na mostu i ništa bez saglasnosti i pristanka građana severne Mitrovice neće biti rađeno", naglasio je Đurić.

On je naveo i da postoji bojazan da bi brzina evropskih integracija Srbije mogla da zavisi od političkih dešavanja na KOsovu.

"Zbog toga smo tražili uveravanja od predstavnika Evropske komisije da to tako neće biti. Rekli su nam da, koliko je do njih, oni u svojim izveštajima neće meriti, na primer sprovođenje Briselskog sporazuma kroz elemente koje Priština nije sprovela, a kako će se ponašati zemlje članice, to samo one znaju", rekao je Marko Đurić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Đurić: O Kosovu kao o najvažnijem pitanju

Izvor: RTS, 02.Avg.2014

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da najviše državno rukovodstvo o Kosovu razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da nađe najbolje rešenje koje će građanima omogućiti "ne samo opstanak nego i snaženje"...Marko Đurić je, za televiziju Most iz Zvečana,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.