Let iznad kosovskog pozorišta u BG

Izvor: B92, 09.Dec.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Let iznad kosovskog pozorišta u BG

Posle Prištine, Tirane i Skoplja, predstava “Let iznad kosovskog pozorišta” biće izvedena i u Beogradu, 11. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 19 časova.

Desetak godina nakon okončanja rata, Kosovo, koje je pod administrativnom upravom Misije Ujedinjenih Nacija-UNMIKa, sprema se da proglasi nezavisnost. Najnovija država na svetu čeka da bude uskoro rođena.

Ministar u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sport obraća se Kosovskom narodnom pozorištu i traži da njihova trupa priredi ceremonijalnu predstavu koja će biti izvedena na istorijski dan proglašenja nezavisnosti. Za proslavu nezavisnosti odvojeno je dva miliona evra. Pozorišna trupa se oseća ponosnom i privilegovanom, ali ta radost nije potpuna. Osim niza politički korektnih “estetskih” zahteva, trupa se suočava sa dva neočekivana “problema”. Prvi je to što se dan proglašenja nezavisnosti drži u tajnosti, a drugi to da je deo predstave i nenapisan govor predsednika vlade, koji će on, tog istorijskog dana, održati u Parlamentu.

Dok pozorišna trupa ubrzano priprema predstavu, dotle James, inspicijent ima paralelan projekat. On počinje da konstruiše i sklapa avion koji će leteti po celom svetu i lobirati u što više država da priznaju novu državu. Vest o datumu proglašenja nezavisnosti došla je nenadano. Te večeri Vlada, gosti iz NATO, UN i EU i ostali diplomati došli su u Kosovsko narodno pozorište da vide predstavu ‘Kosovo, nacionalna epopeja’.

Ovo je ukratko radnja komada Jetona Neziraja koji je režirala Blerta Neziraj. U produkciji organizacije “Qendra Multimedia” iz Prištine, koja se bavi kulturnom produkcijom, predstava se izvodi na albanskom jeziku, a beogradsko izvođenje pratiće prevod na srpskom za koji je zaslužna Shkelzen Maliqi.

Iz CZKD-a navode da će ova predstava poslužiti i kao povod za analizu odnosa vlasti i teatra, pojma (ne)patriotske umetnosti, ali i mogućnosti “liberalizacije uz pomoć drugih”, u otvorenoj diskusiji koja će sa autorima i akterima uslediti nakon njenog prikazivanja.

U “Letu iznad kosovskog pozorišta” uloge tumače Bajrush Mjaku, Adrian Morina, Anisa Ismaili, Adrian Aziri i Ernest Malazogu.

Organizaciju “Qendra” osnovali su i vode je mladi umetnici koji se bave alternativnom umetničkom produkcijom. Oni nastoje da utiču na kultirnu politiku i da ukažu na osetljive političke i sociajalne teme.

Među njihovim brojnim predstavama su “Poslednja večera”, “Rat u vreme ljubavi”, “Put u UNMIKISTAN”, “Enea 06”, “Yue Madeleine Yue”, “Patriotic Hypermarket”, “Let iznad kosovskog pozorišta”, i druge.

Počev od 2002. godine “Quendra” je organizovala više od sto umetničkih projekata na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji, Svajcarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj i Austriji, i drugim zemljama.

Cena karte za izvođenje predstave “Let iznad kosovskog pozorišta” iznosi 500 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.