Lajčak: Glasali smo protiv ulaska Kosova u Unesko jer prkosi dogovoru Beograda i Prištine

Izvor: Blic, 10.Nov.2015, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Glasali smo protiv ulaska Kosova u Unesko jer prkosi dogovoru Beograda i Prištine

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka glasala protiv prijema Kosova u Unesko zato što svet od Prištine i Beograda očekuje da takve predloge daju na osnovu uzajamnog dogovora, kao što su svojevremeno činile Češka i Slovačka.

- Želimo da to partneri (Kosovo i Srbija) tumače kao svojevrsnu poruku da međunarodna zajednica očekuje od njih da takve predloge podnose na osnovu uzajamnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovora i uz uzajamnu saglasnost, onako kako su to svojevremeno činile Češka i Slovačka - kazao je sinoć Lajčak tokom posete Bosni i Hercegovini slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar upozorio je da komplikovana i osetljiva pitanja moraju da se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

- Naš interes je da dijalog jačamo. Jedan od razloga zašto smo zauzeli negativan stav jeste to da ta tema nije bila predmet dijaloga i plašimo se da bi mogla da ga pogorša - rekao je Lajčak.

To što je Slovačka bila među zemljama koje su u ponedeljak glasale protiv prijema Kosova u Unesko, prema rečima Lajčaka, u skladu je sa stavom Slovačke o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ali nije neprijateljski stav prema Kosovu.

- Slovačka je podržavala ili, u najmanju ruku, nije kočila integraciju. Istovremeno govorimo o važnoj ulozi dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Lajčak.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lajčak: Pitanje Kosova u Unesku rešiti briselskim dijalogom

Izvor: RTS, 10.Nov.2015

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da je Slovačka glasala protiv prijema Kosova u Unesko zato što svet od Prištine i Beograda očekuje da takve predloge daju na osnovu uzajamnog dogovora, kao što su svojevremeno činile Češka i Slovačka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.