Kurc: Austrija je prijatelj Srbije, ali Kosovo je nezavisno

Izvor: Vostok.rs, 14.Feb.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Austrija je prijatelj Srbije, ali Kosovo je nezavisno

Sebastijan Kurc je, pred sednicu vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea Politici da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe koji je negirao tu tvrdnju.

On je naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od viđenja Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsetio je Štrahe i dodao da problem nažalost nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

"Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati", zaključio je Kurc.



Povodom Kosova oglasio se i slovenački predsednik Borut Pahor koji je rekao da je "Slovenija spremna da ubedi pet država EU da priznaju Kosovo".




Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.