Kud se dede Pećka patrijaršija

Izvor: Politika, 17.Jan.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kud se dede Pećka patrijaršija

Ima studenata istorije kojim je Kosovo u srcu, krst oko vrata i brojanica oko ruke, ali južnu srpsku pokrajinu više ne umeju da pronađu ni na mapi

„Već godinama me rastužuje činjenica da studenti prve godine istorije, koji su uspeli da polože težak i zahtevan prijemni ispit i došli sa dobrim uspehom iz srednjih škola ne znaju u kom se geografskom prostoru desio neki istorijski događaj. Oni uglavnom pamte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine, ratove i vladare. Ima i onih koji oko vrata nose krstove i brojanice, a kada ih izvedete pred geografsku kartu i pitate gde se nalaze pojedini kulturni spomenici, uglavnom ne znaju tačan odgovor. Jedan broj studenata i ne zna gde je Kosovo”, kaže dr Jelena Mrgić, docent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Među pitanjima koja redovno ostaju bez odgovora u geografskom testu koji se godinama daje brucošima, jesu i pet pritoka reke Save i pet ostrva u Jadranskom moru. To ne govori samo o neadekvatnoj nastavi iz geografije i istorije, već i o tome da deca ne čitaju nikakve knjige, niti ih bilo šta podstiče da stvore vizuelnu sliku o svetu u kome žive, zaključuje sagovornica „Politike”.

Tako mladi koji viču da je Kosovo srce Srbije ne znaju gde „kuca” to srce, to jest gde se nalaze najveće svetinje i zadužbine Nemanjića, dok drugi koji nemaju nikakvog ličnog iskustva sa ratom i izbeglištvom, niti sa pripadnicima komšijskih naroda, kažu da mrze Albance, Rome i Hrvate. O tome svedoče ovdašnja sociološka istraživanja, a sličan fenomen u Nemačkoj zovu „antisemitizmom bez Jevreja”. Postali su retki derbiji na kojim mladi navijači na tribinama ne kliču „Ubij Hrvata da Šiptar nema brata”, „Nož, žica, Srebrenica” ili „Bože ne znam šta mi je, pale mi se džamije”.

Dr Dragan Popadić, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu,objašnjava da je kod nasaktuelan etnički nacionalizam koji počiva na narcizmu malih razlika.  

„Kod nas se neprestano podgreva taj identitetski konflikt – mladi o tome ne pričaju iz ličnog iskustva, ali se ta priča prenosi kroz generacije kao „večni plamen” i oni vide da njihova okolina i ljudi koje oni cene to podržavaju. To je deo vrlo koherentne nacionalne ideologije i priča koju svi dopunjuju. Zato je mladi sa pravom doživljavaju kao vladajuću ideologiju koju podržava kulturna i politička elita i sebe vide kao učesnike u promociji ideje koja se ne sme zaboraviti. Vodeći političari su do juče pričali da je Kosovo srce Srbije i mladi su skloni da misle da su odrasli kukavice, jer o tome sada šapatom govore. Sebe smatraju hrabrima, jer o tome pričaju javno”, kaže dr Dragan Popadić.

Dr Popadića posebno zabrinjava činjenica da nacionalizam često predstavlja alibi za nasilje, a povezivanje nasilja sa nacionalističkom ideologijom agresiju pretvara u„dobro nasilje”. Mladi smatraju da nacionalna ideologija predstavlja alibi za mnoge nepodopštine – ako nekoga prebiju na utakmici u ime Svetog Save misle da su abolirani od krivice. 

Sociolog Marko Nikolić podseća da svaka ekonomska kriza pogoduje nacionalizmu i izražava strepnju da će on tek jačati, jer država nema rešenje za činjenicu da je svaka druga mlada osoba nezaposlena i živi sa roditeljima. On ističe da svoju frustraciju zbog nemaštine mnoge mlade osobe „pomeraju” sa odgovornih na bližnjeg svog – njima svaka ulična manifestacija, protestili fudbalski derbi može da posluži za ventiliranje nezadovoljstva ili čak napad na osobe koje doživljavaju kao drugačije ili za koje veruju da uživaju veća prava od njih. 

---------------------------------------------------------------------------------------

Čedomir Antić: Mladi su iskreni rodoljubi

Istoričar Čedomir Antić nije iznenađen činjenicom da mladi koji tvrde da je „Kosovo srce Srbije” – ne znaju gde se nalazi Kosovo i kaže:

„Mlade generacije nisu imale priliku da odu na Kosovopolje ili u Pećku patrijaršiju, ali identitet i nacionalna svest nemaju veze sa formalnim obrazovanjem. Mladi znaju da je Srbiji učinjena velika nepravda, da je 2.300.000 Srba sprečeno da ostane u Jugoslaviji koja je bila međunarodno priznata država, dok je 1.500.000 Albanaca dobilo etnički čistu državu.

Za neznanje mladih treba optužiti političke elite koje su trovale narod parolama tipa ’Kosovo je srce Srbije’, a sami nisu verovali u reči koje izgovaraju i koji su išli da se klanjaju pred ikonama srpskih crkava na Kosmetu i to isključivo u pratnji televizijskih kamera. Mladi osećaju tu vrstu neiskrenosti i raskorak između reči i dela i vide da je veliki deo političke elite korumpiran, pokvaren i izmanipulisan od strane velikih sila. Vide da su političari koji su se do juče kleli u Kosovo, danas veći Evropljani od Baroza. Zbog toga verujem da su mladi koji tvrde da je Kosovo srce Srbije iskreni rodoljubi – neuporedivo iskreniji od većine političara”, zaključuje naš sagovornik.   

---------------------------------------------------------------------------------------

Nepoznata Studenica  

Kada je dr Jelena Mrgić, docent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, upitala grupu studenata prve godine za koji grad treba da kupe autobusku kartu, ako hoće da putuju za Studenicu, nijedan brucoš nije znao odgovor na to pitanje. Potom je jednog od svojih studenata izvela pred geografsku kartu i zatražila od njega da joj pokaže gde se nalazi Pećka patrijaršija. On je samo slegnuo ramenima.

Katarina Đorđević

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.