Kosovski Srbi pozivaju vlasti u Beogradu da odlučnije brane nacionalne interese

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Srbi pozivaju vlasti u Beogradu da odlučnije brane nacionalne interese

30.08.2011. - Kosovski Srbi izjavili da Srbija zahteva na osnovu rezolucije 1244 SB UN povratak svojih snaga bezbednosti

Kosovski Srbi pozivaju vlasti u Beogradu da odlučnije brane nacionalne interese i smatraju neprihvatljivima „ultimatume" zapadnih zemalja u vezi sa situacijom na Kosovu, izjavili su u deklaraciji, koja je usvojena u utorak u Beogradu, predstavnici četiri najveće srpske opštine na Kosovu.

Kosovski Srbi su između ostalog, zahtevali da srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vlasti ne priznaju pečat carine kosovskih Albanaca na pregovorima s Prištinom u Briselu 2. Septembra. (Albanske vlasti na Kosovu smatraju da imaju prava da stavljaju svoje pečate sa svim atributima državnosti na graničnim prelazima na administrativnoj granici između Srbije i Kosova. Srbija ovaj pečat sa simbolima samoproglašene države ne priznaje, pošto bi to označavalo indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova).

Predstavnici srpskih opština su izjavili da Srbija na osnovu rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti OUN treba da zahteva na Savetu dozvolu za povratak svojih snaga bezbednosti na Kosovu. Srbija nema prava da drži u pokrajini Kosovo svoju vojsku i policiju od 1999. godine, kad je usvojen Kumanovski vojno-tehnički sporazum.

Kosovski Srbi su takođe odbacili predlog, koji je iznela nemački kancelar Angela Merkel 23. avgusta u Beogradu, za raspuštanje srpskih organa vlasti na Kosovu s tim da se obezbedi dalja integracija Srbije u Evropsku uniju. Ovakvu poziciju Merkelove Srbi su nazvali „ultimatumom, koji protivreči međunarodnim zakonima".

Još jedna izjava predstavnika srpskih opština ticala se konflikta u vezi s graničnim prelazima Jarine i Brnjak na administrativnoj granici Srbije i Kosova.

Nakon pokušaja osvajanja ovih objekata od strane albanskih specijalaca 25. jula oni se nalaze pod kontrolom međunarodne vojne misije KFOR. Sad je na ovim graničnim prelazima dozvoljen prelazak automobila težine preko 3,5 tone, nakon što predstavnici KFOR provere dokumenta i uvere se da se vozilima ne prenosi oružje.

U vezi s ovim kosovski Srbi zahtevaju povratak na standardni režim rada dva granična prelaza, koji je važio do 25. jula.

Predstavnici srpskih opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić takođe su doneli odluku da formiraju specijalne delegacije, kako bi sa svojim zahtevima upoznali rukovodstvo zemlje, Srpsku Pravoslavnu Crkvu i ambasadu Rusije u Srbiji.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.