Kosovske bezbednosne snage unapređuju sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama

Izvor: Southeast European Times, 18.Feb.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske bezbednosne snage unapređuju sposobnost reagovanja u vanrednim situacijama

Kosovske bezbednosne snage u stanju su da reaguju na vanredne situacije izazvane prirodnim nepogodama ili ljudskim aktivnostima.

18/02/2014

Enis Redžepi za Southeast European Times iz Prištine -- 18.2.2014.

Kosovske bezbednosne snage (KBS) postigle su punu operativnu sposobnost za reagovanje na katastrofe izazvane prirodnim nepogodama i ljudskim aktivnostima i NATO je potvrdio taj status, kažu zvaničnici.

KBS su posebno konsolidovale svoje sposobnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << potrage i spašavanja, navodi Florian Ćehaja, izvršni direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije u Prištini.

„Fokusiranje na pitanja civilne zaštite omogućilo je da se povećaju sposobnosti KBS na tom polju“, rekao je Ćehaja za SETimes.

Zvaničnici navode da se reagovanje u slučaju vanrednih situacija sprovodi u skladu sa kosovskim nacionalnim planom reagovanja i zakonom o zaštiti od prirodnih katastrofa.

Prema tom planu, KBS je prva institucija koja reaguje u slučajevima evakuacije civila i druga u još 15 kategorija vanrednih situacija.

Aktivnosti KBS vezane za hitno reagovanje koordiniraju se blisko sa kosovskom Agencijom za upravljanje vanrednim situacijama i sa policijom, kaže Ibrahim Šalja, direktor za javne odnose u ministarstvu za KBS.

„Razmena informacija je brza i prenosi se komandnim lancem“, rekao je Šalja za SETimes.

Mada je najnaprednija jedinica KBS Puk civilne odbrane, koji je specijalizovan za potragu i spašavanje, posebno u zimskim uslovima, KBS je takođe u stanju da reaguje i na druge vrste hitnih situacija.

„[One uključuju] uklanjanje mina, reagovanje kada se radi o opasnim materijalima i hitne medicinske slučajeve“, kaže Šalja.

S obzirom na svoje dužnosti, KBS je učestvovao u reagovanju na niz poplava u severnoj Albaniji i u spašavanju civila tokom lavine u Dragašu, na Kosovu, 2012. godine.

Da bi dostigao sadašnji nivo sposobnosti, KBS je uspostavio bilateralnu saradnju sa većinom zemalja regiona, kao i sa članovima NATO-a Danskom, Turskom, Holandijom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

Za KBS je takođe korisno partnerstvo sa jedinicom iz SAD od 2011. godine, Nacionalnom gardom Ajove, koje im je otvorilo vrata punom spektru američkih sposobnosti.

Tim Nacionalne garde Ajove i Odeljenje za javnu bezbednost Ajove pomogli su prošlog meseca održavanje radionice o kriznom menadžmentu i spremnosti za vanredne situacije, fokusiranu na obaveštenost u vezi sa situacijom i unapređivanje razmene informacija tokom vanrednih situacija.

Analitičari kažu da je KBS stekao preko potrebno znanje i veštine koji će mu biti neophodni dok se transformišu u vojsku.

„Kosovu je sada potrebna mala profesionalna vojska u skladu sa njegovim budžetskim i ljudskim kapacitetima. Ta snaga će preuzeti ovlašćenja KFOR-a kada se on na kraju povuče sa Kosova“, kaže Ćehaja.

S obzirom da je KBS toliko stručan kada su u pitanju potraga i spašavanje, zvaničnici kažu da su odlučili da uspostave specijalnu operativnu grupu za potragu i spašavanje i da rade na osnivanju regionalnog centra za obuku.

Pored toga, vlada planira da prilagodi odgovornosti KBS na sledećoj strateškoj reviziji bezbednosnog sektora, koja će biti urađena u saradnji sa NATO-om.

„Očekujemo potpunu stratešku reviziju kosovskog bezbednosnog sektora, a zaključci koji budu doneti biće prosleđeni vladi kao preporuke“, kaže Šalja.

Šta Kosovo može da učini da bi dodatno razvilo svoje sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.